Fonduri pentru firme 2019: Câte 500.000 Euro pentru afaceri cu grădinițe

Fonduri-europene-Pixabay_0.jpg

Firmele private și organizațiile neguvernamentale vor putea obține de la stat fonduri nerambursabile de maximum 500.000 de euro fiecare pentru construcția de grădinițe cu profil sportiv, conform unei propuneri de hotărâre de guvern pentru instituirea unei scheme de ajutoare de minimis destul de controversate, Growth.

Ajutoarele ar urma să încurajeze înființarea de grădinițe cu profil sportiv, iar administratorul schemei va fi Comisia Națională de Prognoză,

Banii vor putea fi accesați de către persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, precum şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, federaţiilor sau cluburilor sportive.

For fi excluse de la finanțare firmele din domenii ca pescuitul și acvacultura, producția primară de produse agricole, prelucrarea și comercializarea produselor agricole (în anumite condiții), precum și firmele din domeniile cărbunelui sau al transportului rutier de mărfuri.

Ajutorul nerambursabil acordat de stat firmelor beneficiare va fi de maximum 500.000 euro pe întreprindere, și va acoperi cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Intensitatea maximă a ajutorului de minimis acordat va fi de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanţat, dar nu mai mult de plafonul maxim de 500.000 euro pe întreprindere. Aceasta înseamnă că firmele beneficiare nu vor fi obșigate să vină cu aprort propriu la finanțarea cheltuielilor eligibile în limita menționată.

În schimb, contribuţia proprie a beneficiarului va trebui să acopere diferenţa necesară finalizarii şi funcţionării corespunzătoare a proiectului de investiţii.

Beneficiarul va avea obligaţia sa facă dovada existenţei surselor de finanţare proprii sau atrase pentru respectarea prevederilor de mai sus, fără ca acestea sa facă obiectul unui ajutor de stat sau de minimis, la momentul depunerii cererii de finanţare.

Plăţile aferente ajutoarelor acordate se vor efectua până cel târziu la 2 ani după finalizarea proiectului.

Bugetul maxim al schemei ar urma să fie de 2,35 miliarde de lei (aproximativ 500 milioane euro) defalcate astfel:

  • credite de angajament pentru emiterea de acorduri de finanţare pentru perioada 2019-2020;
  • credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2019-2022.

Schema de ajutor de ajutor de stat va fi multianuală, derulată până la data de 31 decembrie 2020.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top