Fonduri Regio pentru valorificarea turismului cultural-religios in judetul Dambovita

biserica1.jpg

A fost semnat un nou contract de finantare in cadrul Axei prioritare 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, Domeniul major de interventie 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Beneficiarul finantarii nerambursabile este Unitatea administrativ-teritoriala comuna Voinesti, judetul Dambovita, care a primit fonduri nerambursabile Regio pentru proiectul „Reabilitarea, restaurarea si valorificarea turistica a bisericii din lemn <<Duminica Tuturor Sfintilor>>, <<Sf. Ioan>>, modernizarea si crearea infrastructurii si a utilitatilor conexe, comuna Voinesti, judetul Dambovita”.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 4.159.837,16 lei, din care valoarea totala eligibila este de 3.133.354,80 lei (fonduri nerambursabile FEDR 2.831.612,73 lei; valoare nerambursabila din bugetul national 239.074,97 lei; cofinantare beneficiar 62.667,10 lei).

Proiectul vizeaza reabilitarea, restaurarea si valorificarea turistica a bisericii din lemn „Duminica Tuturor Sfintilor”, „Sf. Ioan”, precum si modernizarea si crearea unitatilor conexe acestui obiectiv monument istoric de categorie A, in scopul transformarii comunei Voinesti intr-o zona atractiva din punct de vedere turistic, atat pentru locuitorii si agentii economici care traiesc si isi desfasoara activitatea aici, cat si pentru potentialii locuitori, investitori si, mai ales, pentru turisti.

Perioada de implementare a contractului de finantare este de 16 de luni. In acest interval de timp vor fi executate lucrari de reabilitare, restaurare, dotare si valorificare a bisericii, se va moderniza infrastructura de utilitati publice, se va face racordarea bisericii la retelele de alimentare cu energie electrica, iluminat, apa-canal si, totodata, se va crea un punct de informare si promovare turistica.

Pe langa restaurarea si conservarea bisericii patrimoniu, se au in vedere refacerea si amenajarea cailor de acces catre obiectivul restaurat si reabilitat pana la interiorul zonei de protectie a acestuia.

Biserica din lemn, avand hramul „Duminica Tuturor Sfintilor”, „Sfantul Ioan” din satul Gemenea-Oncesti, figureaza in Lista monumentelor istorice din Romania, fiind datata 1814.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top