Fondurile europene REGIO trebuie sa raspunda nevoilor de dezvoltare incluse in Planul Regional de Dezvoltare 2014-2020

Foto1-4.jpg

Reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Regiunea Centru s-au reunit recent la Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finantare, in concordanta cu directiile de dezvoltare prevazute de perioada de finantare 2014-2020. Aceasta reuniune de lucru organizata de ADR Centru a avut ca scop prezentarea indicatorilor prevazuti in metodologia de monitorizare a PDR Centru 2014-2020, astfel incat sa asigure corelarea dintre acest important document de planificare regionala si Strategia de Specializare inteligenta a Regiunii Centru, pentru ca, ulterior sa poata fi urmariti prin materializarea proiectelor finantate in cadrul POR 2014-2020.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat aceasta intalnire pentru a prezenta, in acelasi cadru partenerial in care au avut loc si consultarile de lucru cu membrii CRP ”Centru”, informatiile privind datele colectate la nivel regional pentru monitorizarea indicatorilor referitori la procesul de dezvoltare regionala in aceasta perioada de programare, 2014-2020. In aceasta intalnire a fost prezentat pe scurt Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru, aprobat de CDR Centru, pentru perioada 2014-2020 si ulterior, s-a discutat despre corelarile dintre acest document si Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare si programare elaborat la nivel regional si este asumat de catre factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru, alaturi de Strategia regionala de dezvoltare, pregatita de ADR Centru din 2014.

In cadrul intalnirii s-a specificat ca, pana in toamna anului 2018, va fi elaborat primul Raport strategic de monitorizare a PDR Centru. In cadrul intalnirii de lucru, cei peste 30 de participanti din intreaga regiune si expertii ADR Centru au analizat sistemul care cuprinde, in total, 79 indicatori de rezultat, aferenti celor sase directii strategice ale PDR Centru. Aceste directii strategice se refera la Dezvoltare urbana, dezvoltarea infrastructurii tehnice si sociale regionale; Cresterea competitivitatii economice, stimularea cercetarii si inovarii; Protectia mediului inconjurator, cresterea eficientei energetice, stimularea utilizarii surselor alternative de energie; Dezvoltarea zonelor rurale, sprijinirea agriculturii si silviculturii; Cresterea atractivitatii turistice regionale, sprijinirea activitatilor culturale si recreative; precum si Dezvoltarea resurselor umane, cresterea incluziunii sociale.

”La inceputurile existentei ADR Centru exista o foarte mare reticenta fata de activitatea de planificare, deoarece, in urma cu aproape doua decenii, toata lumea o confunda cu activitatea centralizata dinainte de 1990. In timp, datorita relatiilor parteneriale create in interiorul regiunii, datorita colaborarii inter-institutionale, dar si datorita apartenentei noastre la spatiul european, lucrurile s-au schimbat.

De ce vorbim de planificare strategica? Pentru ca, la nivel european lucrurile se planifica foarte minutios, cum mult timp inainte. O sa dau un singur exemplu: in Potsdam-Germania, pentru crearea unui nou cartier si stabilirea arterelor si fluxurilor de circulatie, stabilirea locatiei magazinelor si a cladirilor publice, studiile de piata si informarea populatiei au inceput cu cel putin zece ani inainte.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top