FP7-2013: Infrastructuri de cercetare

cercetare-fonduri-europene.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Programul “Capacitati” urmareste sa imbunatateasca folosirea si dezvoltarea infrastructurilor din domeniul cercetarii, odata cu intarirea capacitatilor inovative ale IMM-urilor de a beneficia de pe urma cercetarii.

Infrastructurile de cercetare joaca un rol din ce in ce mai important in cunoastere, tehnologie si in exploatarea acestora. Este necesara crearea unei game largi de expertiza si crearea unor cai de acces la scara europeana pentru o comunitate larga de oameni de stiinta si industrii.

Cateva exemple de infrastructuri de cercetare includ: surse de radiatie, baze de date in geomica si in stiinte sociale, observatoare pentru stiintele mediului, sisteme de imaging, camere curate pentru crearea de materiale noi sau nanoelectronice, infrastructuri electronice de informatica si comunicare, si telescoape. Aceste dotari, resurse sau servicii, au puterea de a reuni oameni si investitii si de a contribui la dezvoltarea economica nationala, regionala si europeana. De aceea, ele sunt importante pentru cercetare, educatie si inovatie.

Cele mai avansate infrastructuri de cercetare necesita o gama larga de expertiza pentru a se dezvolta. In acelasi timp, ele ofera posibilitatea de a crea medii bogate de cercetare si de a atrage cercetatori din diferite tari, regiuni si discipline. Mii de oameni de stiinta si studenti de la universitati, institute de cercetare sau industrii din Europa si strainatate beneficiaza de infrastructuri de cercetare.

Infrastructurile de cercetare pot fi considerate drept Centre strategice de Excelenta pentru cercetare si instruire, precum si catalizator in parteneriatele public – private din domeniul cercetarii. Avantajul colaborarilor interdisciplinare si institutionale consta in interactiunile personale dintre cercetatorii din diverse tari si discipline si cu diverse locuri de munca. intrucat activitatile din aceste dotari se afla la granitele stiintei, ele stimuleaza interesul tinerilor si ii motiveaza sa urmeze cariere stiintifice.

Industria foloseste dotarile pentru infrastructurile de cercetare in colaborare cu cercetatorii. Construirea si intretinerea lor creeaza efecte importante de cerere si oferta. Astfel de capacitati de inovatie pot fi vazute prin mobilitatea cercetatorilor din domeniul public in cel privat si noile tehnologii aplicate in crearea de instalatii de cercetare de nivel mondial, sau produse derivate si/sau companii noi. Fara indoiala, infrastructurile de cercetare stimuleaza impactele industriale si joaca un rol important in crearea unei interfete intre stiinta si industrie.

Infrastructurile de cercetare au de asemenea, si impacte socio-economice, de exemplu, acolo unde exista infrastructuri de cercetare pan-europene, adesea se afla si „noduri tehnologice” sau asa numitele parcuri tehnologice. Astfel de centre strategice de transfer de cunostinte ofera atat posibilitatea mai buna pentru contacte in cercetarea interdisciplinara cat si o mai mare atractie pentru firmele de inalta tehnologie. Ca urmare, diversele regiuni adesea concureaza pentru a atrage noi instalatii, iar acest fapt poate reprezenta o oportunitate de a mari interactiunea public – privata in finantarea activitatilor de cercetare.

Bugetul total indicativ alocat apelului este de 39.000.000 euro.

Cererile trebuie depuse pana la 5 decembrie 2012, ora 17.00.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

Website-ul programului
Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top