FP7-2013: Stiinta in societate

laborator.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Stiinta in Societate isi propune sa construiasca o punte peste spatiul dintre profesionistii din domeniul stiintific si cei fara studii stiintifice, si sa promoveze ideea de cultura stiintifica la nivelul publicului larg. De aceea, unele dintre initiative, au ca scop trezirea curiozitatii tinerilor pentru stiinta si consolidarea studiului stiintific la toate nivelele.

In timp ce stiinta si tehnologia au o influenta din ce in ce mai mare asupra vietii noastre cotidiene, ea poate parea absenta din grijile zilnice a unei mari parti a publicului si a politicienilor. Aspectele polemice referitoare la tehnologiile in formare, trebuie adresate de catre societate pe baza unei dezbateri bine informate ce va conduce la alegeri si hotarari solide. De aceea, un alt factor determinant, este incurajarea dialogului social in ceea ce priveste politica de cercetare; stimularea organizatiilor societatii civile pentru ca ele sa devina mai implicate in cercetare; dezbaterea si promovarea valorilor comune, oportunitatilor egale si a dialogului social.

Initiativa preluata in cadrul Stiintei in Societate va oferi sprijin unor probleme de tipul consolidarii si perfectionarii sistemului stiintific european. Acesta include „autoreglarea” si dezvoltarea unei politici in ceea ce priveste rolul universitatilor. Se va consolida rolul cercetarii in universitati si angajamentul lor in provocarile globalizarii.

Este prevazuta continuarea si expansiunea ulterioara a cercetarilor referitoare la participarea femeilor si barbatilor in aceste activitati, inclusiv integrarea dimensiunii abordarii in functie de sex in toate zonele de cercetare.

O atentie speciala va fi acordata comunicarii dintre lumea stiintifica si audienta larga a politicienilor, mass-mediei si a publicului larg. Aceasta, se va realiza partial prin sprijinul colaborarii stranse dintre oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul mass-mediei.

Eforturi ulterioare vor fi facute pentru a stabili punctele cheie in incercarea de a face cercetare in mod etic si in lumina drepturilor fundamentale. Se vor lua initiative pentru o mai buna conducere a sistemului european de cercetare si inovatie.

Prin stimularea tinerilor in a urma studii stiintifice, necesitatile personalului industrial pot fi mai bine sprijinite pe termen lung. Se va promova progresul femeilor in cariere stiintifice, alaturi de o mai mare punere in valoare a talentelor lor profesionale si stiintifice.

Cadrele etice pentru activitatile de cercetare impreuna cu o cultura deschisa la dezbateri in ceea ce priveste cercetarea si locul acesteia in societate, vor fi consolidate pentru a spori increderea cetatenilor in activitatile industriale de cercetare.

Activitati / domenii eligibile:

  • o guvernare mai dinamica a relatiei dintre stiinta si societate;
  • o mai buna intelegere a locului stiintei si tehnologiei in societate;
  • un angajament mai puternic in a anticipa si de a solutiona probleme politice, sociale si etice;
  • consolidarea si imbunatatirea sistemului stiintific european;
  • consolidarea potentialului si largirea orizonturilor;
  • rolul femeii in domeniul cercetarii si stiintei;
  • tinerii si stiinta.

Bugetul total indicativ alocat apelului este de 51.700.000 euro.

Cererile trebuie depuse pana la 16 ianuarie 2013, ora 17.00.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

Website-ul programului
Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top