Gavrilescu: Trebuie sa finantam din bugetul de stat si din fonduri europene productia de reciclare din Romania

imageResize-3.jpg

Productia de reciclare din Romania trebuie finantata cu bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene pe care le putem identifica, iar in 2018 vrem sa cream posibilitatea de finantare a acestei industrii, prin Fondul de Mediu, a declarat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, la Conferinta „Economia Circulara in Romania”.

„Unul dintre instrumentele economice primordiale, pe care l-am discutat si la Bruxelles, este ca trebuie sa venim si sa facem pe sistemul poluatorul plateste si pe tarif diferentiat, impreuna cu Agentia de Resurse Comunitare si nu numai — platesti pentru cat arunci. Este esential, pentru ca in felul acesta, coroboram lucrurile intre modul de educatie, cel de informare si cel de punere in aplicare, astfel incat sa putem sa mergem in paralel si sa incepem sa stimulam colectarea selectiva in vederea cresterii productiei de reciclare. Trebuie sa finantam din bugetul de stat, din anumite fonduri europene pe care le putem identifica, productia de reciclare din Romania, pentru ca este extrem de important. Prin Administratia Fondului de Mediu vrem sa cream pentru anul 2018 posibilitatea de finantare a acestei industrii”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a punctat, de asemenea, ca Sistemele de Management Integrat al Deseurilor (SMID) trebuie dotate cu echipamente noi, iar sumele necesare sa provina de la Comisia Europeana.

„Sper ca si pe palierul fondurilor europene, macar pe anumite nise, sa putem merge pe anumite echivalente, si complementare, chiar si pentru SMID-urile (Sisteme de Management Integrat al Deseurilor, n.r.) care inca nu sunt functionale. Avem posibilitatea sa lucram, sa extindem functionarea acestor SMID-uri prin implementarea unor noi echipamente si apoi sa putem sa ne recuperam banii de la Comisia Europeana. Lucrul acesta este deja facut. Specialistii Ministerului Mediului au facut inventarierea pe fiecare SMID in parte, astfel incat sa putem sa avem o oglinda clara a ceea ce ne trebuie pe fiecare punct esential din aceasta tara, pentru ca, in perioada urmatoare, in momentul in care se finalizeaza si procedura de achizitie a operatorului de salubrizare, sa avem toate lucrurile puse la punct. O sa va fac si informarea pe care, banuiesc, saptamana viitoare o sa o aiba pe masa si domnul comisar Vella (Karmenu Vella, comisar pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, n.r.) vizavi de unele SMID-uri care au inceput sa functioneze. Altele au nevoie de echipamentele la care faceam referire, pentru ca inainte sa cerem niste bani si sa putem sa punem in opera acest program, dorim sa va si informam, tocmai pentru a va solicita ajutorul pe urma, pe pasi corecti, deschisi si transparenti”, a explicat Gratiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat, joi, la conferinta ‘Economia circulara in Romania’, un eveniment organizat de ministerul de resort, in calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2009 — 2014.

Programul RO04 — Reducerea substantelor periculoase sprijina implementarea obiectivelor Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 prin prevenirea efectelor negative ale substantelor chimice si deseurilor periculoase asupra mediului. Obiectivul, rezultatele si indicatorii programului reflecta scopurile si prioritatile strategiilor si planurile de actiuni adoptate recent la nivel european si national. Prin Programul RO04 — Reducerea substantelor periculoase, Romania a beneficiat de o finantare nerambursabila de 10 milioane de euro, la care se adauga cofinantarea din bugetul national de 1.764.706 de euro.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top