George Turtoi: Despre tinerii fermieri si fermele de familie finantate prin noul PNDR 2014-2020

tineri_fermieri.jpg

tineri_fermieriSecretarul de Stat, George Turtoi, vorbeste, intr-un interviu publicat in Buletinul EuroAgricultura, despre masurile de finantare dedicate tinerilor fermieri dar si fermelor de familie in noul exercitiu financiar 2014-2020.

Bani nerambursabili pentru tinerii fermieri

Vom avea in continuare o componenta dedicata instalarii tinerilor fermieri cu o alocare de peste 400 de milioane de euro. Am majorat sprijinul la 50.000 de euro, pentru fiecare fermier, acordat in doua transe.

Tanarul fermier va primi imediat dupa semnarea contractului o mare parte din aceasta suma. Apoi, dupa ce isi va fi indeplinit obiectivele la care s-a angajat va primi si restul de bani. Dorim sa atragem in continuare tinerii in mediul rural, sa cream fermieri competitivi care sa se dezvolte si sa devina o clasa de mijloc activa si auto-sustenabila. Suntem constienti de imbatranirea demografica care se manifesta mai pregnant la sate, iar Romania are nevoie de tineri pentru a mentine si a dezvolta o agricultura competitiva.

Vreau sa subliniez faptul ca in afara de acest sprijin dedicat, tinerii mai beneficiaza, pentru investitiile in ferme si in procesare, de o cofinantare nerambursabila majorata cu 20%.

Fermele de familie stau la baza dezvoltarii economiei rurale

Fermele de familie constituie, pentru noi ca Minister, o prioritate si masurile pe care le-am luat pana acum dovedesc ca nu este vorba doar despre o strategie teoretica. Pentru noi ferma de familie constituie, alaturi de tinerii fermieri, o componenta vitala pentru dezvoltarea agriculturii in tara noastra, este acel nucleu de baza pentru sustenabilitate si calitate a productiei agricole.

O prima masura pe care deja Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a luat-o, pentru a veni in ajutorul fermelor de familie, se refera la sprijinirea obtinerii de credite bancare. S-au alocat de la bugetul de stat 300 de milioane de lei pentru a usura acordarea de credite de pana la 75.000 de euro pentru ca fermele de familie sa se dezvolte.

In cadrul PNDR 2014 – 2020 ferma de familie va fi prioritizata si sprijinita pentru a beneficia de finantarea de care are foarte mare nevoie.

De altfel, MADR a tinut ca prima sesiune de primire de proiecte, din vara, pe noul PNDR sa aiba o componenta speciala pentru fermele de familie.

Sursa: Buletin EuroAgricultura – Noiembrie 2014

One Reply to “George Turtoi: Despre tinerii fermieri si fermele de familie finantate prin noul PNDR 2014-2020”

  1. eugen eftinca spune:

    buna ziua, o firma de consultanta pentru accesarea de fonduri europene pentru tinerii fermieri imi recomanda si mie cineva, de preferat in jud constanta sau in apropiere.. multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top