Acest material este realizat de Echipa Finantare.ro si este menit sa reprezinte un instrument util pentru beneficiarii de proiecte cu finantare europeana care au nevoie de resurse financiare pentru a acoperi partea lor de cofinantare.


Despre cofinantare

Finantarile nerambursabile sunt destinate sprijinirii desfasurarii unor activitati – importante pentru anumite segmente ale societatii sau pentru dezvoltarea de ansamblu a organismului economic si social – din domenii pentru care, din cauza situatiei conjuncturale, nu exista resurse financiare suficiente accesibile in mod curent (de exemplu, reabilitarea infrastructurii in regiuni sarace, recalificare profesionala, sprijinirea dezvoltarii sectorului ONG in calitate de partener al autoritatilor publice) sau din domenii in care exista in mod traditional o nevoie de resurse financiare mai mare decat disponibilitatile (de exemplu, activitatile cu caracter social). Cele mai multe finantari de acest tip sunt acordate Romaniei de alte state sau institutii internationale.

Sistemul finantarilor nerambursabile publice externe este una din componentele mecanismelor mai ample de colaborare dintre diverse state, el avand caracterul unui ajutor acordat pentru sprijinirea rezolvarii unor situatii exceptionale in care statul beneficiar al acestui ajutor nu are expertiza sau resursele umane si materiale necesare pentru a incerca o rezolvare eficienta pe cont propriu.

Din acest motiv, resursele financiare propriu-zise sunt insotite de o intreaga metodologie specifica care trebuie respectata in procesul de acordare a finantarilor si prin care se urmareste implementarea unor elemente de filosofie sociala care si-au dovedit validitatea in situatii similare intalnite in alte state.

Din costul total al proiectului, beneficiarul trebuie sa acopere cofinantarea pentru sustinerea executarii investitiei, formata din cheltuielile neeligibile si partea care ii revine din cheltuielile eligibile. Documentele necesare demonstrarii cofinantarii sunt cuprinse in Manualul privind eligibilitatea cheltuielilor si in Ghidul Solicitantului. De asemenea, cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect in parte vor fi stabilite de catre Autoritatile de Management in conformitate cu regulile nationale de eligibilitate. Astfel, in momentul lansarii unei „cereri de proiecte”, Autoritatea de Management va face cunoscuta si lista cu cheltuielile eligibile pentru acele proiecte.

Cum functioneaza sistemul finantarilor rambursabile (creditelor)?

Un finantator – autoritate publica, agent economic (cel mai adesea de tipul unei banci), ONG – care dispune de un excedent banesc, hotaraste sa-l investeasca in diverse activitati (fie activitati cu o rentabilitate mai ridicata, fie pentru a sprijini un anumit sector de activitate a carui dezvoltare ii poate aduce in viitor avantaje importante, fie pentru a raspunde unor nevoi sociale – de exemplu, constructia de locuinte). Aceste sume sunt destinate sprijinirii temporare a acestor activitati; in schimbul acestui sprijin, finantatorul solicita, pe langa creditul acordat initial, si o plata suplimentara (dobanda).

Finantatorul isi stabileste grupul de beneficiari potentiali si elaboreaza un sistem de evaluare si ierarhizare a acestora, dupa criterii care sa-i asigure atingerea obiectivelor vizate. Evaluarea presupune, de regula, elaborarea unui dosar de credit, care cuprinde o prezentare a solicitantului si a scopului pentru care solicita finantarea rambursabila.

Dosarele prezentate sunt evaluate de finantator, luandu-se decizia acordarii de credite solicitantilor si proiectelor care intrunesc criteriile de creditare specifice fiecarei institutii finantatoare. Acordarea finantarii presupune incheierea unui contract de creditare, in care se stabileste si modalitatea in care este acordat creditul si forma sub care va fi el rambursat de beneficiar.

In ce conditii pot primi banii dupa castigarea unui proiect?

Trebuie tinut cont de anumite aspecte:

  • Suma obtinuta poate diferi de suma solicitata initial, in cazul in care finantatorul a solicitat modificarea bugetului.
  • Finantarea va fi obtinuta numai dupa semnarea contractului de finantare intre finantator si beneficiar (castigator al licitatiei).
  • Modalitatea de acordare a creditului, stabilita de comun acord cu beneficiarul in functie de nevoile specifice de finantare, este prevazuta in cadrul contractului de finantare si poate presupune acordarea creditului fie in transa unica, fie in transe succesive.
  • Nerespectarea prevederilor contractului de finantare poate duce la intreruperea platilor efectuate de finantator sau finantatorul poate solicita rambursarea anticipata partiala sau in totalitate a sumelor deja platite.

Puteti descarca si vedea AICI ofertele bancilor din Romania care ofera in acest moment cofinantare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.