Guvernul a aprobat Programul ”Constructia de locuinte de serviciu”

muncitor.jpg

Programul multianual ”Constructia de locuinte de serviciu”, initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a fost adoptat prin Hotarare de Guvern. Programul are in vedere constructia de locuinte de serviciu, pe baza propunerilor primite de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), de la autoritatile administratiei publice locale si centrale.

Beneficiarii programului sunt functionarii publici, precum si angajatii din institutii publice centrale si locale, care nu detin sau nu au detinut, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor, in proprietate o locuinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuinte dobandite prin mostenire.

Locuintele de serviciu construite prin program vor fi repartizate personalului propriu al institutiilor care solicita realizarea acestora. Inchirierea locuintelor de serviciu construite prin program se face in conditiile prevazute de legislatia specifica din fiecare domeniu sau, in situatia in care nu exista legislatie specifica, se face in conditiile OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte. Locuintele de serviciu  construite prin program nu pot fi vandute.

De asemenea, institutiile publice locale sau centrale pot incheia protocoale de colaborare, prin care stabilesc ca locuintele de serviciu sa fie repartizate personalului din mai multe institutii. Pentru solutionarea cererilor pentru repartizarea locuintelor de serviciu, autoritatile publice locale sau centrale vor constitui comisii de examinare a solicitarilor de locuinte de serviciu si vor stabili ordinea de repartizare si modalitatile de diferentiere.

Programul se dezvolta pe terenuri proprietate publica a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, puse la dispozitia ANL, care le preia in folosinta gratuita, in conditiile legii. In cadrul programului pot fi incluse si constructii aflate in diverse stadii de executie ori finalizate si neexploatate. De asemenea, lucrarile de utilitati (apa, canalizare, energie termica si electrica, gaze naturale) se realizeaza de catre autoritatile locale cu minimum 90 de zile inainte de termenul de punere in functiune a locuintelor comunicat de ANL (pentru locuintele realizate la solicitarea autoritatilor publice locale si aflate in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale) si de catre ANL (pentru locuintele realizate la solicitarea autoritatilor publice centrale si aflate in proprietatea publica a statului).

Sumele necesare finantarii programului se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, din bugetele locale, precum si din alte surse legal constituite.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top