Guvernul a modificat OUG nr. 40/2015 pentru a sprijini mai bine beneficiarii si a accelera, astfel, absorbtia de fonduri europene

Guvern_sedinta.jpg

Guvernul a modificat, in sedinta din data de 30 August 2017, Ordonanta de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Scopul acestei modificari este accelerarea absorbtiei de fonduri europene prin facilitarea implementarii proiectelor pe toate Programele Operationale (Infrastructura Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional, Capacitate Administrativa).

Noile prevederi ale Ordonantei vizeaza, printre altele, urmatoarele:

  • Largirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plata, astfel incat beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii sa poata opta pentru plata salariilor, subventiilor, burselor, premiilor si onorariilor si la cererea de plata, nu doar la cererea de prefinantare sau rambursare.

Concret, prin aceasta reglementare se flexibilizeaza implementarea si se reduce presiunea de pe bugetul propriu al beneficiarului de fonduri europene.

  • Flexibilizarea implementarii proiectelor pentru operatorii regionali de apa si apa uzata. Astfel, sumele acordate operatorilor ca prefinantare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de aceştia pana la cererea de rambursare finala. in acest fel, se vine in sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investitiile din proiecte fara a fi necesar ca acestia sa faca demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor.
  • O alta modificare prevede ca, pentru proiectele cu parteneri transnationali – persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul Romaniei – sa se poata deschide cont in trezorerie prin imputernicit, pentru a putea utiliza cererea de plata (in plus fata de cel al prefinantarii si/sau al rambursarii).

Modificarea OUG 40/2015 este parte a demersului initiat de Guvernul Romaniei pentru simplificarea accesului la fondurile europene, avand ca obiectiv o mai buna sustinere a beneficiarilor de fonduri europene.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top