Guvernul sprijina producatorii de carne porc printr-un ajutor de aproximativ 11 milioane de euro

porci1.jpg

Producatorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare exceptional in valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri nationale si europene, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern. Sprijinul are scopul sa compenseze pierderile inregistrate de producatorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere si oferta.

Jumatate din suma alocata finantarii acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro provin din fonduri europene – Fondul European de Garantare Agricola – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2016 – (in baza Regulamentului delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016), iar jumatate din fonduri nationale.

Ajutorul de adaptare exceptional se acorda pentru agricultura la scara mica si aplicarea unor metode de productie care nu dauneaza mediului si climei. Perioada pentru care se acorda este 1 septembrie 2015-31 mai 2016, deoarece din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor a rezultat ca in aceasta perioada exploatatiile autorizate de catre ANSVSA si inregistrate in Registrul national al exploatatiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu preturi foarte scazute, producatorii inregistrand pierderi de venit.

Suma cuvenita fiecarui producator agricol se calculeaza de catre A.P.I.A. prin impartirea sumei totale la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016, dar nu la mai mult de 9.000 de capete, inclusiv, pe beneficiar. Producatorii care au livrat in perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016 maximum 9.000 capete porcine, se incadreaza la activitatea agricultura la scara mica, potrivit prevederilor art.1 alin.(1) lit.b) din Regulamentul (UE) nr.1613/2016; Producatorii care au livrat in perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016 peste 9.000 capete porcine, se incadreaza la activitatea aplicarea unor metode de productie care nu dauneaza mediului si climei, potrivit prevederilor art.1 alin.(1) lit.d) din Regulamentul (UE) nr.1613/2016;

Pentru obtinerea ajutoarelor financiare, producatorii agricoli depun cererea la centrul judetean al A.P.I.A., respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documente specifice, pana la data de 8 decembrie 2016.
– documentele specifice care insotesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar sunt urmatoarele:
a) copii de pe facturile si rapoartele de clasificare, care sa ateste livrarea directa sau prin terti si clasificarea porcilor in abatoare autorizate, in perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, pentru activitatea agricultura la scara mica;
b) copii de pe avizele de insotire si rapoartele de clasificare care sa ateste sacrificarea in abatoare autorizate proprii/copii de pe facturile si rapoartele de clasificare care sa ateste livrarea directa sau prin terti si clasificarea porcilor in abatoare autorizate, in perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, precum si copia autorizatiei integrate de mediu, pentru activitatea aplicarea unor metode de productie care nu dauneaza mediului si climei;

Platile se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2016.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top