Guvernul vrea un fond special pentru primariile care nu pot lua bani de la banci

granturi-subventii.jpg

Guvernul analizeaza posibilitatea infiintarii unui fond de investitii care sa puna la un loc bani europeni, din bugetul de stat si ai primariilor, plus fonduri private, cu scopul finantarii programelor de termoizolare a locuintelor. Principalul destinatar ar fi primariile mici care intampina dificultati in accesarea finantarilor bancare pentru imbunatatirea fondului locativ din localitatile pe care le gestioneaza.

In Strategia Nationala de Locuire se precizeaza ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), autorul documentului, analizeaza in prezent, cu sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si al consultantilor, modele de finantare a programelor de termoizolare. Strategia, care urmeaza a fi definitivata in perioada imediat urmatoare, traseaza harta locuirii in Romania pana in 2020. Revista Capital a intrat in posesia draftului de lucru actualizat in aprilie 2016. Masurile prezentate in document schimba total regulile in ceea ce priveste constructia, finantarea si reabilitarea locuintelor.

In document se vorbeste despre „crearea unui fond care sa reuneasca sumele de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si cele acordate de stat, precum si fondurile private, si finantarea autoritatilor locale (pentru contributiile proprii si pentru contributiile asociatiilor de proprietari)“.

Pe masura ce banii imprumutati incep sa fie rambursati, fondul va deveni unul de tip revolving, nemafiind necesar ca primariile si bancile comerciale sa incheie contracte individuale, se arata in strategia MDRAP. Imprumuturile de tip „revolving“ sunt linii de credit pe care imprumutatul le poate accesa treptat, oricand doreste, platind in schimb un comision in cazul neutilizarii si o dobanda normala in cazul accesarii.

Autorii strategiei specifica faptul ca acest tip de imprumut ar fi potrivit pentru primariile mai mici, in special cele care depun eforturi semnificative pentru a avea acces la finantare bancara.

Un alt model de finantare analizat de MDRAP este atragerea unor fonduri paralele de la FEDR si de la bugetul de stat pentru a acoperi contributia autoritatii centrale in programul de termoizolare a locuintelor (60%). La acestea se adauga accesarea unor credite bancare pentru a acoperi contributia asociatiilor de proprietari si, daca este necesar, a primariilor.

„Autoritatile locare ar avea responsabilitatea sa contracteze imprumutul, iar imprumutul ar fi rambursat de catre asociatiile de proprietari pe durata creditului“, se mentioneaza in documentul citat.

3% din blocurile comuniste, termoizolate

Cele mai multe imobile, reprezentand circa 5% din totalul celor 96.414 blocuri identificate la nivel national, au fost reabilitate termic din fondurile proprii ale romanilor sau cu bani de la bugetul local al primariilor, conform raportarilor primite de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) de la prefecturi.

Spre comparatie, in cei sapte ani de functionare, programul national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, prin care statul contribuie cu jumatate din fondurile necesare lucrarilor de constructie, a condus la reabilitarea termica a numai 1.563 de blocuri de locuinte, formate din aproape 60.000 de apartamente. Pentru realizarea acestor lucrari, statul a scos din buget circa 526 mil. lei. Data fiind contributia de 50% a statului in programul de reabilitare, costul lucrarilor a fost dublu. Tabloul general arata ca doar 3% din cele circa 85.000 de blocuri construite pana in 1990 au trecut prin programul de reabilitare termica.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top