„Iasi Velo City” – Sistem de bike sharing la Iasi, cu fonduri europene

Biciclete.jpg

Municipalitatea ieseana cauta noi solutii pentru descongestionarea traficului rutier si reducerea poluarii. Concretizarea proiectului „Iasi Velo City” reprezinta una dintre modalitatile prin care noxele poluante pot fi reduse.

“Am discutat despre acest proiect in luna martie a acestui an, cand am spus ca, in cadrul Planului de Mobilitate Urbana vom incerca sa facem un complex de proiecte cu finantare europeana de unde sa nu lipseasca bicicletele. «Iasi Velo City» este un proiect care se subordoneaza conceptului mai larg de Smart City si priveste construirea unui numar de statii pentru biciclete de diferite tipuri, utile pentru transportul de agrement, dar si in alte scopuri. «Iasi Velo City» se doreste a fi, impreuna cu sistemul public de transport, o alternativa la utilizarea masinilor personale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul „Iasi Velo City” presupune amenajarea a 54 de statii de imbarcare si inchiriere a bicicletelor, 35 de parcari pentru biciclete private, 11 statii service si o pregatire privind integrarea ticketingului din mijlocul de transport in comun cu posibilitatea de utilizare a bicicletelor prin intermediul unui card unic de transport public. Valoarea proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, din acesti bani urmand a fi cumparate 940 de biciclete mecanice, 83 de biciclete electrice, 43 de triciclete pentru persoanele de varsta a treia si 19 triciclete pentru persoane cu dizabilitati.

Implementarea proiectului se va face utilizand finantari europene, „Iasi Velo City” fiind un proiect complementar celor de modernizare a liniilor de tramvai, de introducere a sistemului integrat de ticketing si de cumparare sau modernizare de tramvaie.

Proiectul „Iasi Velo City” urmareste crearea unui sistem integrat de bike sharing, anume o solutie alternativa de transport urban care sa asigure un acces mai usor al persoanelor la locurile de munca, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes, scaderea timpilor de deplasare si a costurilor de transport, reducerea poluarii si a consumului de energie, descongestionarea traficului, precum si imbunatatirea calitatii vietii in municipiul Iasi.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top