Iasul, la un pas sa piarda 83 milioane euro pentru refacerea drumurilor

bani_.jpg

Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta vizand oprirea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program prin care se dorea reabilitarea a circa 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local. Motivul il reprezinta problemele financiare, creditele de angajament aferente urmand a fi diminuate cu 15,9 miliarde de lei, adica la doar 5 miliarde de lei, platile urmand a fi facute doar pentru lucrarile deja contractate.

Lucrarile cuprinse in pachetul aferent judetului Iasi nu au fost inca scoase la licitatie, operatiunea fiind programata pentru data de 7 mai. „In conditiile constrangerilor bugetare datorate crizei mondiale si pentru a asigura echilibrul si stabilitatea economico-financiara, se impun masuri imediate de redimensionare a PNDI. Prezenta Ordonanta de Urgenta este elaborata in vederea respectarii angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei cu institutiile finantatoare. S-a adoptat procedura de reglementare prin Ordonanta de Urgenta deoarece parcurgerea etapelor de adoptare a unui proiect de lege necesita o perioada mai indelungata de timp, care conduce la intarzieri in adoptarea masurilor si la agravarea situatiei actuale”, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Valoarea lucrarilor care ar urma sa fie efectuate in judetul Iasi este estimata la 288 de milioane de lei, fara TVA. Din totalul de 215 kilometri inclusi in PNDI pentru reabilitare, Consiliului Judetean i-ar fi revenit 29 kilometri, restul reprezentand drumuri comunale.

Conform caietului de sarcini intocmit de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, CJ i-au revenit bani doar pentru 29 km de drum judetean. Cu cele 100 de milioane de lei alocate pentru acestia ar urma sa fie modernizati 2,5 km pe DJ 246 Tibanesti – Dagita, 13 km pe DJ 248A Iasi – Tibanesti, 4,9 km pe DJ 248B Horlesti – Lungani – Voinesti si 8,3 km pe DJ 208I Blagesti – Gura Badilitei – Crivesti.

Firma castigatoare ar trebui sa elaboreze proiectul tehnic, caietele de sarcini, detaliile de executie, sa obtina autorizatiile de constructie si sa execute lucrarile. Termenul maxim de finalizare a lucrarilor este de 9 ani de la data atribuirii contractului. Participantii la licitatie vor trebui sa depuna si o garantie de buna executie, in valoare de 3% din valoarea totala a contractului, adica 8,65 de milioane de lei, ambele sume fiind fara TVA.

Termenul limita de depunere a ofertelor este 7 mai, ora 12.00, deschiderea acestora urmind a avea loc la sediul MDRT, pe 10 mai, la ora 11.00. Criteriul de atribuire a licitatiei va fi pretul cel mai scazut.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top