Iluzii si deziluzii – stagiu de cercetare Gembloux Agro-Bio Tech, Belgia

Din 22 februarie, am inceput un stagiu de cercetare la Gembloux Agro-Bio Tech in Belgia in cadrul doctoratului pe care il fac la USAMV Iasi in domeniul dezvoltarii rurale. Stagiul are o durata de 4 luni si se va termina la inceputul lunii iulie, fiind conditie obligatorie conform contractului de studii.
Dupa o cautare asidua de aproximativ jumatate de an, am gasit o universitate dornica sa accepte un doctorand roman fara a-i cere acestuia bani si oferindu-i si multe „chestii” pe deasupra (cazare, birou, acces la toate bazele de date etc.).

Gembloux Agro-Bio Tech

Gembloux Agro-Bio Tech

Ce imi place:

  • Faptul ca Gembloux este un oras universitar, asa cum doar in filme vedem. Intregul oras a fost construit in jurul FSAGx, iar majoritatea persoanelor care locuiesc in oras (populatia e de aproximativ 20.000 persoane) au activitati fie legate de FSAGx, fie conexe acesteia (lucreaza in administratia publica locala sau in agricultura), fie lucreaza in activitati invecinate.
  • Faptul ca Gembloux Agro-Bio Tech detine un campus „verde” cu adevarat. Mai mult de jumatate din campusul universitatii (90% din cladirile acesteia sunt intr-o singura curte, exceptie facand fermele experimentale si cateva laboratore +2 camine studentesti) este reprezentat de parcuri si gradini, locuri unde, din ce am inteles in momentul de fata, multi studenti invata in sesiunea de vara.
  • Gembloux Agro-Bio Tech - Rectorat

    Gembloux Agro-Bio Tech - Rectorat

  • Faptul ca, in cadrul Gembloux Agro-Bio Tech, sunt promovati tinerii. In cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala in care imi desfasor eu, in prezent, activitatea, exista 4 profesori titular (permanenti), 3 profesori temporari, 2 asistenti universitari, 1 director responsabil cu cercetarea, 1 bibliotecar, 1 asistent administrativ si aproximativ 15-20 de doctoranzi (numarul fluctueaza deoarece jumatate dintre acestia sunt veniti in stagii de cercetare similar cu al meu). Toti doctoranzii sunt implicati in activitatea de cercetare a departamentului, cei care isi desfasoara activitatea aici avand si responsabilitati didactice. Media de varsta in cadrul departamentului nu depaseste 30 de ani.
  • Faptul ca, in orasele prin care am trecut, totul este foarte bine organizat, netrebuind sa stai la coada pentru a astepta sa vorbesti cu vreo doamna tafnoasa care n-are chef sa te vada. Toti functionarii au zambetul pe buze dorind intradevar sa te ajute atunci cand ai cea mai mica problema.

Ce nu imi place:

  • Faptul ca, desi in Belgia se afla capitala Europei, nimeni nu intelege engleza (una din cele trei limbi oficiale ale Uniunii Europene totusi). Daca te duci la un ghiseu la gara sau oriunde altundeva sa ceri un bilet sau orice altceva, exista posibilitatea sa nu fii inteles daca nu stii franceza sau flamanda. Bine totusi ca, pentru bilete si informatii, exista ghisee electronice in toate punctele importante (si au si meniu in engleza). Dar probabil sunt eu prea pretentios. Deja cativa dintre colegii mei de birou (baieti super destepti veniti din Benin pentru doctorat) au inceput sa ma intrebe cum se pronunta in romana unele chestii gen „Buna dimineata”.
  • Together we stand...

    Together we stand...

  • Faptul ca, desi Gembloux e oras universitar, toate magazinele se inchid la ora 18.30-19.00, nemaiavand astfel timp de cumparaturi. Nu mai mentionez faptul ca nu exista nici un fel de club, discoteca etc.
  • Faptul ca, de cand am ajuns, ploua. Ploua in fiecare zi, in fiecare noapte. Cateodata, mai este si senin cate o ora-doua.

Din 22 februarie, am inceput cercetarea pentru doctorat in dezvoltarea rurala. Voi participa in curand la o conferinta internationala privind extinderea Uniunii Europene si efectele acesteia asupra tarilor din Europa Centrala si de Est si, din ce am discutat cu supervizorul meu de aici, voi lua parte la activitatile de cercetare desfasurate in cadrul unui proiect pe intreaga regiune Valona. Oportunitati exista, trebuie doar valorificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top