IMM-urile, prea ocupate cu plata taxelor ca sa si prospere

TVA.jpg

Reglementari si taxare

Analiza Small Business Act (SBA) a Comisiei Europene indica o stare de fapt alarmanta in ceea ce priveste numarul de plati pentru taxe si impozite care trebuie facute anual in Romania. Acesta este de 113, media europeana fiind de 16,94. Consideram ca este imperativa revizuirea reglementarilor, reducerea numarului de taxe si stabilirea de norme adecvate IMM-urilor.

De exemplu, normele actuale in privinta securitatii in munca sunt aceleasi pentru un magazin cu patru angajati, un IMM cu 100 de angajati si o mare companie cu 500 de lucratori.

Companiile care intocmesc facturi pentru tot ceea ce comercializeaza si care platesc angajatii pe carte de munca sunt tratate ca adevarati infractori. Daca intarzie la plata taxelor cu cateva zile primesc titluri executorii si li se blocheaza conturile. Tratament egal inseamna controale la companiile care nu trec totul pe factura, nu dau bon fiscal si angajeaza salariati cu salariu minim pe economie pe cartea de munca, acestia primind bani suplimentari in mana.

Noua Republica propune reviziunea regimului actual al TVA-ului care blocheaza financiar firmele mici si mijlocii din Romania. Aceasta taxa se plateste acum la facturare, chiar daca nu s-au incasat banii. Companiile sunt astfel datoare la stat din momentul in care au facturat, chiar daca ele isi incaseaza banii de la clienti mult mai tarziu sau cateodata deloc din cauza numeroaselor insolvente si falimente cauzate de criza.

In Marea Britanie, de exemplu, poti alege daca platesti TVA-ul la facturare sau la incasare. Aceasta masura ar aduce multe avantaje sectorului IMM-urilor, daca s-ar aplica si in Romania. Pentru a nu fi afectate veniturile la buget, masura poate fi dedicata firmelor cu cifra de afaceri de mai putin de un milion de euro pe an.

De asemenea, pentru nereguli minore, care nu pun in pericol viata oamenilor, firmele nu ar trebui sa fie amendate la primul control, doar la recidiva. O alta masura utila ar fi ca antreprenorii sa aibe posibilitatea sa ceara singuri un control, pentru a fi siguri ca sunt in regula.

Sursa: Noua Republica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *