In luna mai executia bugetara a inregistrat un deficit de 0,27% din PIB

Executia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 98,4 miliarde de lei, adica 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la colectarea contributiilor sociale (+15,9%), a impozitului pe salarii si pe venit (+12,9%), a impozitului pe comert exterior si pe tranzactii internationale (+10,1%), a veniturilor din capital (+13,2%), precum si la colectarea impozitelor si taxelor pe proprietate (+20,6%) .

Colectarea altor impozite si taxe pe bunuri si servicii a crescut cu 64,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

in ceea ce priveste colectarea TVA, s-a inregistrat o scadere cu 5% fata de primele cinci luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, incepand cu luna februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Colectarea accizelor a fost cu 9,4% mai mica, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice, la 1 ianuarie 2017.

Au fost alocati 4,6 miliarde lei, din care 4,2 miliarde lei reprezinta sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care vor fi decontati din sumele primite de la Uniunea Europeana.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 100,6 miliarde lei, au crescut cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar cheltuielile de personal au avut o crestere de 19,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a majorarilor salariale acordate angajatilor din sanatate si din educatie, din administratia locala si din institutiile publice de spectacole sau concerte.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 10,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie, care a ajuns la 917,5 lei, de cresterea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, de majorarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie s.a.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Subventiile sunt in crestere cu 36,7% fata de perioada similara a anului trecut, cea mai mare crestere inregistrandu-se la subventiile pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

Pentru investitii s-au cheltuit 4,1 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, suma care include cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe.

”Bugetul anului 2017 a fost proiectat cu un deficit asumat de sub 3% din PIB, ceea ce inseamna ca prin Legea bugetului s-au aprobat cheltuieli bugetare mai mari decat veniturile. in acest context, inregistrarea in executie a unui deficit bugetar inseamna ca s-au alocat fonduri pentru programele si masurile din programul de guvernare. Astfel, asigurarea de finantare pentru asistenta sociala, salarii sau subventii pentru agricultori reprezinta onorarea unora dintre angajamentele de guvernare pentru cresterea nivelului de trai al romanilor”, a declarat dl Viorel stefan, ministrul finantelor publice.

Sursa: mfinantare.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top