Incotro se indreapta sistemul bancar romanesc? Scurta analiza SWOT

jpg-1.jpg

Ne aflam in anul centenarului! Romania va implini peste putin timp 100 de ani de la Marea Unire. in tot acest rastimp, sistemul bancar romanesc a trait momente de apogeu, dar si de cumpana: o dezvoltare fara precedent din perioada interbelica, Marea Depresiune, episodul nationalizarilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial, perioada de economie centralizata, apoi renasterea pe bazele principiilor economiei de piata dupa 1990 si, in urma cu 10 ani, criza financiara internationala. Astfel, intr-un fel sau altul, ne aflam la moment de bilant, care ne confera prilejul de a face o analiza puncte tari – puncte slabe, oportunitati si amenintari (SWOT) cu privire la activitatea bancara din Romania din prezent.

Puncte tari

Vom incepe cu jumatatea plina a paharului, punctele tari! in primul rand, remarcam indicatorii de prudentialitate la niveluri foarte bune, care ne spun ca sistemul bancar romanesc este unul solid si ar putea face fata unor socuri. Ca reper vom considera nivelurile medii din Uniunea Europeana (final 2017) si pragurile valorice considerate de Asociatia Bancara Europeana (ABE). Astfel, ratele de solvabilitate in martie 2018 sunt peste media europeana si in intervalul „cel mai bine” conform clasificarii ABE, crescand continuu in ultimii ani.

Remarcam reducerea nivelului creditelor neperformante de la 20,71% in 2014 la 5,5% in august a.c., inca peste media UE (4%), dar la un nivel „intermediar” conform ABE. in schimb gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante de 56,93% este mult peste media UE (44,5%) si in intervalul „cel mai bine” conform clasificarii ABE. Raportul credite/depozite pentru populatie si societati nefinanciare arata o situatie, de asemenea, buna, mai buna decat media UE (116,7%) si in intervalul „cel mai bine” conform ABE.

Puncte slabe

Un punct slab al bancilor din Romania il constituie gradul redus de intermediere financiara. Astfel, avem cel mai scazut grad de intermediere financiara din Uniunea Europeana, de 27% din PIB, intr-un declin continuu incepand cu anul 2011, cand a inregistrat cel mai ridicat nivel (40%). Daca ar fi sa ne comparam cu tarile din regiune, nivelul acestui indicator este la aproximativ jumatate fata de Cehia, Croatia, Bulgaria, Slovenia sau Slovacia. Cu toate ca avem un nivel bun in ceea ce priveste raportul cost/venituri, ponderea mica a creditelor in total PIB impovareaza sistemul bancar romanesc. Se stie ca economiile de scara si de scop au o influenta pozitiva asupra oricarei entitati economice daca sunt in crestere.

Un alt punct slab, cu impact semnificativ asupra activitatii bancare din Romania, il reprezinta nivelul de educatie financiara si antreprenoriala, atat a populatiei, cat si a unei parti a antreprenorilor. Astfel, din aceasta perspectiva, bancile intampina mai multe dificultati. in primul rand, evitarea creditarii de catre un segment al populatiei, ca urmare a unor preconceptii si a incapacitatii de a gestiona bugete personale, ale firmei sau ca urmare a unor afaceri nesustenabile pe termen lung. Apoi, educatia financiara si antreprenoriala precara are drept consecinta si evitarea unor produse financiar-bancare mai sofisticate si, in felul acesta, bancile au posibilitati limitate de a spori oferta de produse si servicii financiar-bancare.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top