Indeplinirea conditionalitatilor ex-ante pe agenda reuniunii cu reprezentantii Comisiei Europene

ADR_Muntenia.jpg

La Bucuresti a avut loc reuniunea tehnica referitoare la stadiul indeplinirii conditionalitatilor ex-ante de catre Romania. La intalnirea organizata de Ministerul Fondurilor Europene au participat oficiali ai Comisiei Europene si reprezentanti ai institutiilor responsabile de indeplinirea conditionalitatilor referitoare la: achizitii publice (G4.), cercetare si inovare (1.1), sectorul deseurilor (6.2), sectorul transport (rutier, feroviar, naval — 7.1, 7.2, 7.3), sanatate (9.3.), reforma administratiei publice (11).

„Unul din obiectivele mele ca ministru se refera la ridicarea si inchiderea conditionalitatilor ex-ante aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020. Reuniunea din aceste zile ma face increzator ca Romania poate indeplini pana la sfarsitul anului conditiile de pregatire a legislatiei si institutiilor pentru o buna utilizare a fondurilor europene si ca vom evita suspendarea platilor aferente Programelor Operationale care sunt vizate de respectivele conditionalitati. Apreciez efortul colegilor din administratie si sunt fericit sa constat ca, in doar cateva luni, am avansat incredibil de mult. Progresele devin ireversibile”, a declarat Dragos Dinu, ministrul Fondurilor Europene.

„Aceasta este ultima reuniune tehnica dintr-o serie dedicata negocierilor privind conditionalitatile si imaginea de ansamblu este a unui efort extraordinar depus pentru fiecare categorie. Cred ca suntem foarte aproape de momentul in care acest Guvern va primi confirmarea oficiala pentru indeplinirea a inca 10 sau 11 alte conditionalitati, ceea ce este o surpriza foarte placuta pentru noi, avand vedere stadiul in care ne aflam in vara. Constat ca exista o colaborare intensa intre ministere pentru indeplinirea conditionalitatilor, ceea ce este o dovada ca aceasta abordare functioneaza, pentru ca a mobilizat institutiile responsabile de fiecare domeniu in parte. Trebuie sa avem o abordare de tip win-win, in care ceea ce Romania transmite Comisiei reprezinta ceea ce isi doreste si are cu adevarat nevoie si nu ceva impus din afara”, a declarat la finalul reuniunii tehnice, Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru Romania in cadrul DG Regio al Comisiei Europene.

Au prezentat evolutiile in indeplinirea conditionalitatilor ex-ante responsabili din Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Sanatatii, si Ministerul Transporturilor. Din delegatia Comisiei Europene au facut parte oficiali ai DG Regio, DG Employment, DG Growth, DG Environment.

Mai multe informatii despre conditionalitatile ex-ante:
• Conditionalitatile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeana.
• Romania a negociat 36 de conditionalitati, acceptate de Guvern in 2014. Pana acum 20 de conditionalitati au fost indeplinite, pentru 11 se asteapta confirmarea, iar alte 5 sunt in implementare.
• 21 de institutii sunt responsabile de indeplinirea conditionalitatilor de catre Romania. Ministerul Fondurilor Europene coordoneaza procesul de monitorizare a masurilor si este responsabil de dialogul cu Comisia Europeana pe tema conditionalitatilor ex-ante.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.