Inginerie cu fonduri europene pentru agricultura ecologica

bani_numarat.jpg

Casa Verde-baniO ieseanca a pus la cale o „schema“ prin care produce bani din intermedierea obtinerii certificatelor „eco“. Fermieri din mai multe comune au intrat in combinatie pentru ca primeau subventii de la APIA, subventii care depaseau valoarea comisioanelor platite. Pentru ca nu au stat 5 ani in aceasta „schema“, fermierii trebuie sa dea banii inapoi. La nivelul judetului Iasi, APIA are de primit inapoi 2,25 milioane lei.

O femeie din Iasi a gasit o metoda inedita de a mulge bani de la tarani din cuantumul subventiilor pentru agricultura. Ea a pus la cale o inginerie prin care a convins zeci de fermieri din satele din judetul Iasi sa se inscrie in programul de agricultura ecologica pentru a primit fonduri europene, mai mari decat cele pentru culturile clasice. Femeia le ia comisioane pentru ca le inainteaza documentatiile la APIA cat si pentru ca le intermediaza certificarea. Asa se face ca sumele care au intrat in buzunarele femeii sunt considerabile. Pentru ca nu putea lua direct banii de la APIA in numele fermierilor, ea cerea banii inainte in transe. Femeia le promitea oamenilor sume de doua sau chiar trei ori mai mari. In realitate s-a intamplat ca fermierii sa primeasca tot atat cat i-au platit ei, iar in unele cazuri si cu un profit. Ca urmare, sute de tarani au renuntat la aceste contracte ciudate pe care erau obligati sa le duca cinci ani. Cum nu au respectat termenul legal s-au trezit in situatia de a returna toti banii incasati drept subventii. Nici in judet, situatia nu este mai “roz”. Peste 1.300 de fermieri care “s-au ars” cu agricultura ecologica sunt nevoiti sa dea inapoi catre APIA fonduri europene in valoare de 2,25 milioane de lei.
 
“Nu mi-a dat nicio chitanta”
 
Un exemplu concludent, care arata cum i-a jucat femeia pe fermierii din Iasi pe degete, este din localitatea Tutora. O parte dintre localnici trebuie sa inapoieze catre Agentia de Plati si Inspectie in Agricultura (APIA) sume prea mari de bani pentru nivelul lor de existenta. Acestia sunt disperati. In anul 2012, in localitate a aparut o femeie care, spun localnicii, s-a prezentat ca fiind de la APIA. Ea se numeste Mirela Ionescu, nascuta in comuna Andrieseni. Aceasta a mers la Primarie unde a “a dat sfoara-n tara” de sumele mari de bani pe care le pot obtine facil satenii care se inscriu in programul de agricultura ecologica. “Ne-am adunat multe femei la Primarie si ne-a spus ca ea este de la APIA, ca ea se ocupa de toate, noi trebuie doar sa dam bani in rate si sa semnam hartiile, apoi la sfarsit ne da dublu, chiar mai mult. Aveam niste bani in casa si am dat o prima transa de 600 de lei. Asa am facut toti, am dat bani de unde aveam. Fara nicio chitanta. Am fost atentionati ca trebuie sa facem acest lucru timp de cinci ani de zile”, a spus Elena Bogdan. Ea a platit in transe banii insa a primit inapoi in plus doar cu 100 lei mai mult. “Am intrebat-o de ce asa putini bani si ea mi-a spus ca daca puneam acesti bani la banca, nu primeam in plus 100 de lei asa cum ne-a dat ea”, a subliniat femeia. In anul 2015, ea a renuntat la acest contract, stiind bine faptul ca era obligata prin contract sa “cotizeze” cinci ani la rand, chiar daca pentru banii dati, spune ea, nu a primit nicio chitanta. “In plus, nu stiu nimic din ce am semnat. Venea la noi cu sute de foi sa le semnam si nu mai stiu ce am facut. Doamne fereste, puteam sa semnam ca ne vindem casele. Tinea foaia de un colt si semnam. Daca ajungeti la dansa, sa o intrebati: de ce doamna nu ati dat chitanta pentru banii pe care i-am dat? Trei ani de zile nu mi-a dat nicio chitanta”, s-a plans femeia.
 
“Doamna, este greseala…!”
 
Dupa ce anul trecut Elena Bogdan a renuntat la contract, ea a primit acasa in scurt timp o hartie de la APIA din care reiesea ca trebuie sa returneze banii primiti ca subventii pentru agricultura ecologica. “In total i-am dat vreo 2.600 lei (n.r. – Mirelei Ionescu) si am de dat inapoi la APIA vreo 3.800 lei (n.r. – subventie pe care a primit-o pana acum). Cumnata mea a dat mai mult. Eu m-am retras anul trecut dar ea a continuat inca un an. Anul trecut in 2015 am fost operata pe cord deschis, iar o prima transa de bani de 600 lei pe care i-am imprumutat de la o vecina. Am luat de la femeia asta 600 de lei si apoi imediat am renuntat la contract. Dar cumnata mea a spus ca se retrage si ea insa nu a semnat nicaieri. A facut ea ( n.r. – Ionescu) semnaturile de capul ei. Cumnata mea nu are semnatura nicaieri. Nu stiu ce sa mai spun. Am pistonat-o pe domana Ionescu vreo trei zile sa-mi spuna ce a facut cu banii mei. Nu voia sa-mi raspunda la telefon. O sunam pana mi se termina bateria la telefon. Intr-o seara, calm, mi-a raspuns sotul ei: Doamna, este greseala…!”, mi-a spus el. I-am spus ca am sa merg pana in panzele albe ca sa se faca dreptate. De ce s-a recomandat ca este de la APIA daca noi cand am cautat-o am gasit-o la o adresa de prin Bucium?”, ne-a spus plangand Elena Bogdan. In comuna reporterii de la “Ziarul de Iasi” au mai identificat cel putin zece cazuri asemanatoare.
 
Unde are cei mai multi clienti
 
Mirela Ionescu este administratorul firmei MDM Balnis SRL. Cu aceasta firma, Elena Bogdan, din Tutora, a incheiat doua contracte. In anul 2012, Bogdan i-a platit Mirelei Ionescu 1.200 de lei.  In toamna aceluiasi an, Bogdan a primit subventii de la APIA in valoare de 2.400 lei. In 2013 Elena Bogdan a inmanat personal Mirelei Ionescu suma de 900 lei si a primit 1.200 lei din subventii. Fermierul s-a ales cu 300 lei in plus, iar firma de consultanta cu 900 lei. “Este ca la loterie. In 2013 suma de la nivel national a fost impartita la mai multi fermieri, deci fiecaruia i-a revenit o suma mai mica. Dar cu un an inainte, suma primita a fost dubla. Eu nu muncesc degeaba. Certificarea costa 900 lei iar munca mea, de consiliere, de 200 lei. Nu este vina mea ca babuta (n.r. – Elena Bogdan) a avut ghinion in acel an”, a explicat Mirela Ionescu. MDM Balnis SRL are ca domeniu de activitate extractia pietrisului si nisipului, extractia argilei si caolinului. Administratorul acesteia, Mirela Ionescu, spune ca are un “portofoliu” de clienti destul de consistent. „Am in prezent  87 de dosare de subventii. Cei mai multi sunt din Tutora, Fantanele, Focuri, Coarnele Caprei. In Coarnele Caprei am chiar multi, vreo 27. Daca nu ar fi comisionul de 200 de lei, as munci degeaba”, a spus Ionescu.
 
Explicatii ciudate
 
In privinta facturilor pe care nu le-a dat clientilor din Tutora, Ionescu are o explicatie cel putin ciudata. “Nu le-am dat facturile pentru ca oamenii le pierd. Le tin eu, ca altfel in cazul unei inspectii, le arat si facturile acestora”, a spus administratorul firmei. De mentionat ca legea prevede in momentul unei tranzactii sa se emita trei facturi, una ajunge la beneficiar si doua raman la emitent. Ca sa ne demonstreze ca exista facturi, Ionescu a printat in 20 de minute cateva facturi, in prezenta jurnalistilor “Ziarul de Iasi”, pe numele Elenei Botez, din 2012. Ea a explicat ca in contul ei au intrat numai cei 200 de lei, pentru consultanta, iar certificatele ecologice au fost eliberate de catre o alta firma Ecocert, din Bucuresti, de origine frantuzeasca. Documentele consultate de jurnalisti arata ca banii au fost incasati de catre firma MDM Balnis SRL. Potrivit legislatiei, pentru ca un produs sa poarte mentiunea “ecologic”, fermierul trebuie sa respecte regulile pentru agricultura ecologica. In acest sens, fermierul este obligat sa incheie un contract cu o firma pentru a fi inspectat si apoi sa-i elibereze certificatul. In acest caz Ecocert. “Eu le-am dat lor banii (n.r. – catre Ecocert). Eu nu am bagat acei bani in buzunar. In anii trecuti, certificarea de la Ecocert costa 900 de lei pe an. Anul acesta si anul trecut, pretul certificarii a scazut de la 900 la 700 lei. Acum nu mai lucrez cu Ecocert, lucrez cu o alta firma”, a mai spus Ionescu.
 
De unde trebuie recuperati cei mai multi bani
 
In judetul Iasi in aceeasi situatie sunt 1.325 de persoane, adica jumatate dintre cei care sunt inregistrati la APIA ca practica aricultura ecologica. Numarul total al celor care au semnat ca practica agricultura ecologica este de 2.590 fermieri. Dintre acestia, 1.325 dintre ei trebuie sa returneze catre APIA, fonduri europene in valoare totala de 2,25 milioane de lei. Din aceasta suma, jumatate a fost deja recuperata. “Locatiile din care APIA trebuie sa recupereze cei mai multi bani sunt Ion Neculce, Targu Frumos si Dumesti. In cazul in care persoanele nu pot inapoia banii, dosarele lor de debit sunt transmise la ANAF spre recuperare prin executare”, au precizat reprezentantii APIA Iasi. Suma cea mai mare care trebuie recuperata este de 230.000 lei. De fapt, sunt opt persoane juridice care trebuie sa inapoieze fiecare cate 23.000 lei la APIA, acestia fiind cei mai mari fermieri din judetul Iasi.

Sursa:ZiaruldeIasi

One Reply to “Inginerie cu fonduri europene pentru agricultura ecologica”

  1. Balici Mihai spune:

    Cu agricultura ecologica se ia o mare teapa
    Eu personal mi-am inscris cele 20 de ha in agricultura ecologica , deoarece am vazut ca prin HG…se acorda pana la 2900 de euro/an pe ferma mea
    Dat fiind ca sunt consultant de fonduri europene , mi-am facut singur inscrierea la judet , am chemat firma de certificare ecologica de la Cluj ,care pentru o certificare anuala mi-a luat cca 800-900 de lei ,a trebuit sa crotalizez toate animalele alti 500 de lei , in final am cheltuit cca 2500 de lei
    Nici nu am primit banii ,ca deja firma de certificare mi-a trimis din nou instiintare , alti 900 de lei ,plus deplasare firma la sediul fermei ,controale etc
    Mai mult trebuia sa nu folosesc seminte certificate , sa nu tratez animalele cu antibiotice , erau multe masuri care aduceau pierderi indirecte in ferma , plus controale de la jude, de la firma de certificare
    A trecut anul si prin februarie anul urmator speram sa iau cei 2900 de euro , de fapt se luau prin luna iunie anul urmator si trebuia sa dau din nou 900 de lei la firma care certifica
    Am avut inspiratia sa intreb la judet, cat mi-au calculat subventia ecologica si ce credeti era 1200 de lei
    Mi s-a explicat ca in HG era suma maxima ,dar dat fiind valoarea alocata si la numarul de solicitanti in loc de 2900 de euro ,a rezultat doar 1200 de lei
    Imediat am facut cerere de renuntare , pentru ca daca luam cei 1200 de lei , si apoi renuntam ,imi venea sa dau acesti bani inapoi ,plus penalitati foarte mari ca nu am respectat contractul pe 5 ani
    Deci atentie mare
    Eu am fost intrigat de ce fermierii din Mures au preferat sa dea inapoi subventiile primite pe durata a 2-3 ani si sa iasa din aceasta incurcatura ,dar mi-am dat seama ca totul era o cacialma si atunci am hotarat sa nu primesc nici un ban si sa ies din programul ecologic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top