Initiativa „Comunitati conectate”

diversitate.jpg

Connected Communities” („Comunitati conectate”) este o initiativa a Comisiei Europene pentru sprijinirea regiunilor si a oraselor in activitatile lor de dezvoltare a comunicatiilor in banda larga.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 15.10.2014
Buget: nespecificat

Obiectivul consta in identificarea si sprijinirea catorva proiecte-pilot inovatoare de dezvoltare a comunicatiilor in banda larga de mare diversitateviteza care sa poata fi reproduse in toata Uniunea Europeana. In cadrul initiativei vor fi identificate posibile proiecte europene de comunicatii in banda larga, din care vor fi alese cele mai mature.

Acestea vor avea prioritate la serviciile de „asistenta tehnica” oferite in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) de catre parteneriatul dintre Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Printre rezultatele initiativei se va numara si crearea unei comunitati de parti interesate care vor depune eforturi in directia eliminarii decalajelor existente in domeniul comunicatiilor in banda larga de mare viteza.

Solicitanti eligibili:
Poate depune un proiect de comunicatii in banda larga orice entitate publica, semipublica sau privata de la nivel local, regional sau national. Proiectul de comunicatii in banda larga trebuie sa fie situat in unul sau mai multe state membre ale UE.

Proiectele vor fi impartite in urmatoarele categorii:

Proiectare: proiectul nu este suficient de matur. Autorii propunerilor de proiecte din aceasta categorie vor fi invitati sa se alature comunitatii on-line pentru a discuta proiectul in detaliu, daca doresc.

Logica de interventie: propunerea de proiect contine principalele parti interesate identificate (initiatori de proiecte, finantatori) si o prezentare in linii mari a zonelor care urmeaza sa fie acoperite, a tehnologiilor si a costurilor. Autorii propunerilor de proiecte din aceasta categorie vor fi invitati sa furnizeze informatii suplimentare si documente relevante in cadrul celei de a doua faze si vor fi inscrisi in comunitatea on-line pentru a discuta proiectul in detaliu.

Plan de afaceri: exista deja un plan de afaceri detaliat si au fost identificate principalele parti interesate, insa anumite aspecte nu sunt suficient de detaliate si trebuie clarificate; de asemenea, este indicat un buget orientativ. Autorii propunerilor de proiecte din aceasta categorie vor fi invitati sa furnizeze informatii suplimentare si documente relevante in cadrul celei de a doua faze si vor fi inscrisi in comunitatea on-line, in vederea oferirii de asistenta tehnica.

Dupa incheierea primei faze se va deschide o a doua faza, in cadrul careia se vor detalia si completa informatiile furnizate in prima faza. Cea de a doua faza va fi deschisa pana la 31 decembrie 2014. Apoi, proiectele vor fi evaluate de experti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, care vor transmite un feedback pentru fiecare proiect in parte (data orientativa: 28 februarie 2015). Cele mai bune proiecte vor primi apoi o propunere de asistenta tehnica.

Tipurile de sprijin oferit includ:

  • Feedback personalizat: evaluare initiala a unui plan local de dezvoltare a benzii largi pentru a identifica tipul de sprijin care poate fi acordat.
  • Asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale: Banca Mondiala coopereaza cu experti din cadrul Comisiei Europene care vor contribui la elaborarea modelelor de afaceri si vor oferi indrumari asupra modului in care proiectul dumneavoastra poate atinge anvergura necesara pentru a putea beneficia de finantare privata sau publica.
  • Banca Europeana de Investitii: Comisia a furnizat, in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, un capital de pornire pentru ca BEI, sprijinindu-se pe ratingul de credit AAA al bancii, sa acorde o finantare adaptata pentru proiecte in banda larga.
  • Fondurile structurale si de investitii europene (fondurile ESI): incepand de acum si pana in 2020, UE are la dispozitie 453 de miliarde de euro pentru toate regiunile. Pentru prima oara, accesul la TIC, precum si calitatea si utilizarea acestor tehnologii (inclusiv investitiile in banda larga) reprezinta una dintre prioritatile absolute aferente acestor granturi.
  • Ajutoare de stat: Comisia a stabilit norme specifice pentru ca ajutoarele de stat pentru promovarea benzii largi sa fie acordate sub forme care nu denatureaza concurenta. S-a constatat, in ultimii ani, o crestere semnificativa a cuantumului ajutoarelor de stat acordate de statele membre. Un ghid este disponibil acum pentru a va ajuta sa solicitati ajutoare de stat legale.

Prima faza a cererii de proiecte este deschisa pana la 15 octombrie 2014.

Contact
Email: [email protected]
Tel: +32.229.57361

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Finantator: Uniunea Europeana

Sursa: Comisia Europeana

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top