Interes foarte mare pentru finantarea infiintarii de activitati neagricole la tara

agricultura1.jpg

In primele cinci zile ale sesiunii de primire a proiectelor pentru investitii agricole si neagricole, lansata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) in data de 3 mai 2017, au fost depuse peste 3.050 de cereri pentru finantarea unor investitii noi in activitati neagricole, atat la nivel national, cat si in teritoriul integrat Delta Dunarii (Submasura 6.2). Valoarea solicitata prin aceste cereri depaseste 160 de milioane de euro.

„Cele mai multe cereri de finantare s-au depus pentru finantarea unor investitii neagricole in mediul rural. Vorbim despre investitii mici, cu sprijin financiar foarte accesibil, care permit si celor care desfasoara deja o activitate agricola in mediul rural sa isi diversifice activitatea oferind servicii, deschizand ateliere de productie sau pensiuni agroturistice. Interesul foarte mare este normal, pentru ca proiectele sunt accesibile si usor de pus in practica, suma care poate fi obtinuta fiind de pana la 70.000 de euro,” a declarat Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Au mai fost primite proiecte pentru submasurile 4.1, 6.1 si 6.4, procesul de depunere fiind in plina desfasurare pana in data de 31 iulie sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Facem precizarea ca solicitantii care doresc sa depuna proiecte, dar nu au punctajul minim cerut de pragul lunar actual, vor putea sa aplice incepand cu data de 1 iunie 2017, ora 00.00, moment in care se va aplica un nou prag de calitate lunar, cu conditia ca submasura respectiva sa mai dispuna de fonduri.

La dispozitia celor interesati de obtinerea unei finantari nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 sunt disponibile in aceasta sesiune derulata in perioada 3 mai – 31 iulie 2017 mai multe linii de finantare pentru proiecte private:

  • sM 4.1 „Investitii in exploatatii agricole (teritoriu national si ITI – Delta Dunarii)”
  • sM 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole (teritoriu national si ITI – Delta Dunarii)”
  • sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”
  • sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (teritoriu national si ITI – Delta Dunarii)”
  • sM 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (teritoriu national si ITI – Delta Dunarii)”
  • sM 9.1 „infiinţarea grupurilor de producatori in sectorul agricol”
  • sM 9.1a „infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol”.

Termenul limita al acestei sesiunii este 31 iulie 2017, ora 17.00, in limita fondurilor disponibile.

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% fata de suma alocata fiecarei submasuri.

Precizam ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut sau inainte de acest termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase). Aceasta prevedere nu se aplica in primele 5 zile calendaristice (respectiv 120 de ore) ale sesiunii si ale etapelor de depunere, cand sesiunea va ramane deschisa indiferent daca suma alocata va fi epuizata.

Sursa: afir.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top