INTERVIU Codrin Paveliuc-Olariu: Cei mai multi consultanti nu au experienta in implementarea proiectelor europene

Codrin-Paveliuc-Olariu1.jpg

Codrin Paveliuc-Olariu este consilierul ministrului agriculturii si lucreaza de peste 3 ani la reforma Politicii Agricole Comune, impreuna cu Groupe de Bruges. Specialist in politici agricole si rurale, cu o experienta de cativa ani in domeniul fondurilor europene, Codrin are o licenta in agronomie, un masterat in management agricol si un doctorat in management si marketing in agricultura. De asemenea, s-a specializat si in management de proiect (acreditat CNFPA), consultanta si extensie in agricultura (prin proiectul MAKIS).

Codrin a inceput sa lucreze in domeniul consultantei inca din ultimul an de facultate, avand astfel ocazia sa participe la realizarea mai multor strategii de dezvoltare locala (urbane si rurale).

Finantare.ro: De unde vine pasiunea pentru domeniul agriculturii?

Codrin Paveliuc-Olariu: Nu stiu daca se poate numi o pasiune in adevaratul sens al cuvantului. Am descoperit cu ceva timp in urma, cand incercam sa imi gasesc „drumul” pe care sa merg, ca, in viata exista doar cateva „adevaruri” universale. Unul dintre acestea este ca oamenii vor avea intotdeauna nevoie de alimente. Deci, fie ca te ocupi de cercetare agricola, fie ca acorzi consultanta fermierilor pentru obtinerea fondurilor europene, fie ca ajuti la imbunatatirea Politicii Agricole Comune, iti aduci contributia la asigurarea sigurantei alimentare si cresterea calitatii alimentelor.

Personal m-am implicat in acest domeniu din dorinta de a dezvolta un nou model de a face „afaceri” intr-o zona dominata de politicile publice.

„Cele mai multe greseli se fac la scrierea cererilor de finantare, iar acestea se transfera si in procesul de implementare”

Ai finalizat cu succes mai multe proiecte finantate din fonduri europene… Care e secretul?

C.P.O: As vrea sa spun ca exista un secret in spatele finalizarii cu succes a proiectelor finantate din fonduri europene si ca acesta poate fi multiplicat, dar, din pacate, e vorba doar de multa perseverenta si atentie in scrierea cererilor de finantare. Cele mai multe greseli se fac la scrierea cererilor de finantare, iar acestea se transfera si in procesul de implementare, cu consecinte grave asupra managementului financiar al proiectelor.

Cum vezi situatia Romaniei vis a vis de fondurile europene?

C.P.O: Romania trebuie sa reanalizeze modul de absorbtie a fondurilor europene. Din perspectiva agriculturii, acesta este unul destul de bun, cu un grad de aproximativ 40%. Dar procedurile greoaie pot fi oricand imbunatatite. Spre exemplu, externalizarea SMIS-ului (Sistem Unic de Management al Informatiei) catre o firma de data entry, angajarea de personal suplimentar cu fonduri din Asistenta Tehnica, simplificarea procedurilor de achizitii publice, management financiar si control ar fi cateva din masurilor care pot fi facute in urmatoarele luni pentru a eficientiza acest proces.

Dar despre piata consultantei ce ne poti spune?

C.P.O: Piata consultantei din Romania este, din nefericire, suprasaturata. Din nou din nefericire, spun ca majoritatea consultantilor nu au experienta in implementarea proiectelor, desi unii au experienta in scrierea cererilor de finantare, proiectele nu au continuitate, nereusind sa fie duse la bun sfarsit. In oricare din regiunile de dezvoltare ale Romaniei, firmele intr-adevar capabile sa ajute beneficiarii pot fi numarate pe degetele de la o mana. Dar mai sunt si consultanti independenti care pot fi contractati de beneficiari pentru procesul de implementare pentru a il eficientiza.

Ca si in cazul sistemului public, piata privata de consultanta are nevoie de o profesionalizare a serviciilor. Nu ar mai trebui sa existe companii care sa ofere consultanta pe toate programele si domeniile de expertiza, iar acestea sa faca doar scriere de cereri de finantare, ci ar trebui sa se specializeze pe un anumit domeniu de expertiza si sa ofere servicii integrate (de la scriere la implementare si post-implementare).

Tocmai ti-ai depus CV-ul pentru a obtine un post in institutiile Uniunii Europene. Ne poti da mai multe detalii?

C.P.O: Mi-am depus CV-ul pentru posturi atat in institutiile UE, cat si alte organizatii internationale precum FAO sau Banca Mondiala, acum fiind in diferite etape de evaluare. Pentru UE, mi-am depus recent aplicatia pentru un post de administrator (AD 5) pe Administratie Publica Europeana, mentionand faptul ca as fi interesat sa lucrez pe reforma Politicii Agricole Comune in cadrul Parlamentului European sau Comisiei Europene (DG Agri).

„Foarte multe institutii internationale doresc sa implice tinerii in procesul de luare a deciziilor”

Ce crezi ca ar trebui sa stie un tanar la inceput de drum?

C.P.O: Un tanar aflat la inceput de drum ar trebui sa stie un singur lucru: indiferent de educatie, familia din care provii, norocul pe care crezi ca il ai, reteaua de contacte, nu vei reusi sa faci ce vrei in viata daca nu risti. Ca sa reusesti in viata trebuie sa fii capabil sa iti asumi unele riscuri in momente cheie.

Vorbeste-ne de o oportunitate pentru tinerii nostri!

C.P.O: In ultima perioada, vocea tinerilor a devenit, la nivel international, din ce in ce mai puternica. Foarte multe institutii internationale doresc sa implice tinerii in procesul de luare a deciziilor, fiind de parere ca viitoarea generatie trebuie sa stie ce le rezerva urmatorii ani si ca trebuie sa isi spuna cuvantul. Din ce in ce mai multe organizatii ale tinerilor profesionisti au un impact global, fiind considerate partenere ale unor institutii precum FAO, ONU, Comisia Europeana. Organizatii precum YPLD (Young Professionals in Local Development), YPARD (Young Professionals’ Platform for Agricultural Research for Development) sau YFCS (Young Friends of the Countryside) sunt implicate in procesul de reforma al unor politici publice de importanta cruciala precum Politica Agricola Comuna sau Politica de Coeziune.

O oportunitate importanta in acest an pentru tinerii din Romania este implicarea in cadrul conferintei Rio+20 organizata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in iunie 2012, in Rio de Janeiro, Brazilia.

Ce sfat ai avea pentru cititorii Finantare.ro?

C.P.O: Ii sfatuiesc pe cititorii Finantare.ro sa continue sa citeasca blogurile Finantare.ro, unde pot gasi adevarate surse de inspiratie atat pentru afacerile pe care le au, cat si pentru noi oportunitati de afaceri. Sunt convins ca autorii acestor bloguri, adevarati profesionisti in domeniile lor de expertiza, vor continua sa dea cele mai bune recomandari tuturor persoanelor interesate de finantari si managementul proiectelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top