INTERVIU Corina Craescu, Project Manager API: „Firma de consultanta gaseste solutii de finantare, nu inventeaza liste de investitii pentru beneficiari”

Corina-Craescu-API.jpg

corina craescu

Corina Craescu este unul dintre oamenii de baza de la Acces Project Investments (API), firma de consultanta din Iasi care detine un portofoliu impresionant. Investitiile coordonate de API, prin intermediul fondurilor europene din domeniul industrial, depasesc la acest moment 100 milioane de euro, in toate regiunile tarii.

Finantare.ro: Considerati ca in perioada urmatoare de programare va fi mai usor pentru intreprinderi sa acceseze fonduri nerambursabile?

Corina Craescu: Faptul ca autoritatile de management au promis ca vor simplifica procedurile de accesare a fondurilor, pe principiul „mai bine mai tarziu decat niciodata”, este incurajator. De asemenea, anuntul care mentioneaza ca incepand cu anul 2014 proiectele rurale vor fi depuse online, reprezinta inca o incercare a autoritatilor de a crea noi premise pentru o accesare mai facila.

Greselile de la inceputul perioadei 2007-2013, datorate, in principal, lipsei de experienta, nu ar trebui sa mai fie repetate si in urmatorii ani de catre partile implicate, mai ales de catre institutiile responsabile cu managementul noilor fonduri alocate.

Experienta dobandita in perioada trecuta va conta mult in accesarea fondurilor alocate in noua etapa programata si, de asemenea, revizuirea tuturor procedurilor de acordare in concordanta cu toate problemele intampinate va fi o masura binevenita.

Finantare.ro: Cum va pregatiti pentru perioada 2014 – 2020?

Corina Craescu: Firma noastra lanseaza o noua campanie care va fi publica in mediul online si care se va numi sugestiv „Pregateste-te pentru perioada 2014-2020”. Serviciile profesionale care vor fi oferite prin intermediul campaniei au fost inspirate dupa un citat celebru al lui Napoleon Bonaparte: „Ia-ti timp pentru a reflecta, insa atunci cand vine vremea pentru actiune, inceteaza sa gandesti si pune-te in miscare!”.

Faptul ca suntem mereu cu un pas inainte, gandim in viitor si ne propunem constant sa ne autodepasim sunt cateva dintre motivele pentru care am inceput din timp pregatirile pentru perioada urmatoare. Serviciile noastre de consultanta pentru potentialii viitori beneficiari vor include: discutii cu privire la eligibilitatea investitiei avute in vedere, analiza eligibilitatii pe baza documentelor transmise si recomandari pentru indeplinirea criteriilor de eligibilitate. Astfel, se vor evita proiectele realizate in graba si va creste gradul de succes pentru cele care se vor afla in portofoliul firmei noastre in perioada urmatoare.

Pentru detalii suplimentare cu privire la campanie si la cum puteti beneficia de aceste servicii va invitam sa accesati site-ul nostru www.acces-investments.eu.

Finantare.ro: Care este cel mai important aspect pe care o persoana care isi doreste sa acceseze fonduri europene ar trebui sa il cunoasca?

Corina Craescu: In primul rand, cel mai important este aspectul financiar, deoarece programele de finantare functioneaza pe principiul rambursarii. Acest lucru presupune ca beneficiarul sa realizeze investitia din banii proprii, urmand ca suma aferenta procentului de finantare al programului sa ii fie returnata ulterior, in conformitate cu contractul de finantare semnat.

Din acest considerent printre clientii nostri se regasesc cei care detin capitalul propriu necesar, sau care pot sustine cofinantarea proiectului cu ajutorul unei banci care este dispusa sa asigure toate fondurile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a investitiei.

De asemenea, autoritatile finantatoare solicita beneficiarilor sa nu aiba datorii la stat sau alte probleme de natura financiara (procedura de executare silita sau insolventa), atat la depunerea proiectului, pe perioada de implementare cat si post-implementare. Pentru a obtine finantarea, mai sunt si alte conditii cum ar fi: prezentarea unui studiu de fezabilitate/plan de afaceri pentru a sustine rentabilitatea investitiei, crearea de noi locuri de munca si mentinerea lor timp de 3-5 ani de la finalizarea investitiei, cresterea cifrei de afaceri/exportului, precum si alte masuri obligatorii care difera de la un program la altul si care care se regasesc stipulate in Ghidul Solicitantului.

Alte aspecte care mai pot fi mentionate, neluand in calcul acele programe care incurajeaza firmele nou-infiintate, se refera la: vechimea solicitata (minim 1 an fiscal incheiat) si atasarea la proiect a unor situatii financiare pozitive, cu profit net/profit exploatare. In plus, potentialii beneficiari trebuie sa aiba in vedere nevoi reale si probleme care impiedica dezvoltarea ulterioara a business-ului si accesul pe noi piete. Prin urmare, firma de consultanta gaseste solutii de finantare, nu inventeaza liste de investitii pentru beneficiari pe programele active in functie de cheltuielile eligibile finantate.

Ordinea fireasca este urmatoarea: identificarea si constientizarea problemelor, stabilirea listei de investitii, gasirea programului de finantare si, ulterior, scrierea si depunerea proiectului in vederea rezolvarii obstacolelor identificate. Consultantul nu este obligat sa raspunda la intrebarile „ce merge?”, „ce nu merge?”, „in ce as mai putea sa investesc?”, „oare va avea succes?” deoarece aceste aspecte nu fac parte din serviciile incluse in contractul de consultanta semnat.

Recomand tuturor partilor implicate mai multa responsabilitate si seriozitate in ceea ce privesc fondurile europene pentru a creste astfel numarul proiectelor duse pana la capat.

Finantare.ro: Care sunt avantajele unui aplicant care apeleaza la o firma de consultanta, fata de unul care isi realizeaza proiectul pe cont propriu?

Corina Craescu: Probabil cel mai important este faptul ca beneficiaza de experienta firmei de consultanta aleasa. Din acest motiv, recomand tuturor celor interesati sa solicite portofoliul de proiecte si sa contacteze clientii mentionati pentru a se asigura de calitatea serviciilor oferite, inainte de a semna un acord ferm. Un alt aspect tine de timp, deoarece sunt putini beneficiari potentiali care au disponibilitatea necesara pentru a scrie un proiect si de a mentine totodata pe linia de plutire propria afacere si din acest motiv apeleaza la firme de consultanta. Pe de alta parte, recomand celor care realizeaza proiecte pe cont propriu sa apeleze la angajatii institutiilor responsabile cu managementul fondurilor pentru a primi indrumare.

De asemenea, tot pentru aceasta categorie de clienti, care au nevoie de ajutor, am inclus printre serviciile oferite si pe cele de asistenta continua, atat in scrierea, cat si in implementarea proiectului. Fara o firma de consultanta alaturi, ceea ce urmeaza pentru un beneficiar este un drum total necunoscut, plin de surprize mai putin placute. Chiar daca succesul alaturi de o echipa de profesionisti costa, acesta merita trait alaturi de oameni puternici si cu experienta.

Finantare.ro: Cand vor fi lansate primele programe aferente perioadei de programare 2014 – 2020?

Corina Craescu: Cel mai probabil, incepand cu luna mai ne putem astepta sa apara primele programe de finantare aferente perioadei 2014-2020. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a publicat deja spre consultare Ghidurile solicitantului pentru Masura 121 – Ferma de familie si Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole. in ceea ce priveste lansarea celorlalte programe de finantare, se preconizeaza ca va avea loc dupa jumatatea anului 2014.

Finantare.ro: Vor putea beneficia de fonduri nerambursabile atat persoanele fizice, cat si cele juridice?

Corina Craescu: In general, fondurile europene sunt destinate persoanelor juridice (ex: POR, POSCCE). Exista insa cazuri in care beneficiarii interesati au posibilitatea sa depuna proiectul in calitate de persoana fizica, avand obligativitatea ca ulterior sa se autorizeze ca PFA, intreprindere individuala sau intreprindere familiala (ex: PNDR, masura 121). De-a lungul timpului, au existat si programe destinate exclusiv persoanelor fizice, precum Programul Casa Verde, finantat de la bugetul de stat.

Eligibilitatea aplicantilor este mentionata in Ghidul solicitantului aferent fiecarui program, astfel incat pentru a determina daca o anumita categorie de solicitanti se incadreaza in cerintele programului este necesara realizarea unei analize riguroase inainte de depunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top