INTERVIU George Safir: Pentru a ne compara cu celelalte state din UE trebuie sa crestem puterea de cumparare si pe cea de consum

george-SafirIn cadrul Conferintei Afaceri.ro Vaslui 2014, organizata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vaslui, Arhipelago Interactive si APEC (Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii), George Safir, director executiv al Safir SRL a acordat un interviu in care a vorbit despre succesul in afaceri, atragerea de fonduri in afacerile agricole, dar si despre exporturi.

Intreprinzatori.ro: Sunteti unul dintre intreprinzatorii cu cea mai puternica ascensiune in aceasta zona (Vaslui, n.red.). Carui fapt se datoreaza acest succes al dumneavoastra, aceasta crestere?
George Safir: Doar prin munca si perseverenta poti ajunge sus. Daca nu muncesti nu faci nimic. Intr-adevar, m-au ajutat si fondurile europene foarte mult, daca nu aveam acces la ele, nu ajungeam aici – am implementat 4 proiecte. Dar, revenind la intrebare: doar prin munca.

Intreprinzatori.ro: Chiar am observat ca cele mai mari investitii ale dumneavoastra au avut cofinantare de la Uniunea Europeana. Ce sfaturi ati da oamenilor care doresc sa acceseze astfel de fonduri?
G.S.: Alocarea de fonduri europene, daca ar functiona in continuare la fel cum a functionat pana prin 2010, ar fi o gura de oxigen pentru oricine, fiind foarte bune pentru dezvoltare, in cazul in care le aplici cu cap si pentru dezvoltare. Noi asa ne-am dezvoltat mult: depuneam proiectul, in 3 luni primeam raspunsul, apoi ne apucam de treaba – asa am reusit sa implementam un proiect de 1 milion de euro intr-un an de zile, de la momentul in care l-am depus pana am luat toti banii. Dar asta nu inseamna ca am cumparat o masina si atat; am investit in constructii, utilaje. Poate ca atunci mergeau lucrurile mai repede, in maxim 3 luni primeai aprobare pentru un proiect depus. Acum acest timp par sa se mai fi marit.

Intreprinzatori.ro: Toate investitiile pe care le-ati facut pana acum sunt doar la nivelul judetului Vaslui? V-ati extins si in afara judetului sau aveti de gand sa faceti asta?
G.S.: Toate sunt in judetul Vaslui, fiind cumva integrate, dar si pentru a reduce din anumite costuri (cum ar fi cele legate de transport): fermele sunt aici, FNC (Fabrica de Nutreturi Concentrate) si abatoarele sunt aici.

Am avut tentative sa achizitionam ferme in alte judete, dar nu a fost sa fie.

Intreprinzatori.ro: Cat mai este loc pe piata interna, avand in vedere concurenta tot mai mare?
G.S.: Putem spune ca e mare concurenta pentru ca e mic consumul, a ramas acelasi in ultimii ani, nu a reusit sa creasca in ritmul in care am reusit noi sa ne dezvoltam. Luam un exemplu: abatoarele din Romania. Ca si capacitate, este loc de mai mult. Noi inca mai consumam mai putin decat se consuma in Europa. Ultimul studiu pe care l-am analizat spunea de un consum undeva la 26 kilograme de carne de pui pe cap de locuitor in UE, in timp ce in Romania ar fi undeva la 19 kilograme anual. Inca este loc de dezvoltare, dar pentru a ajunge la cifre asemanatoare cu cele din UE trebuie sa creasca si puterea de cumparare si cea de consum.

Intreprinzatori.ro: Vorbeati de puterea de cumparare, in conditiile in care produsele dumneavoastra nu-s, totusi, cele mai ieftine. Ati reusit sa cuceriti piata si fara sa veniti cu niste produse ieftine. Cum va convingeti cumparatorii sa cumpere Deliciosul de Vaslui?
G.S.: Confingem printr-o constanta in seriozitate si calitate, in primul rand, iar daca ne asumam ceva, rezolvam. Noi chiar punem accent si pe detaliile din productie, detalii care costa si care duc si la cresterea preturilor fata de alte produse. Nu este un pret mai mare pentru ca asa vrem noi, ci este un pret justificat de calitate si costuri. Pentru diferenta de pret fata de alte produse, dam ceva in plus, ce alte produse nu dau.

Intreprinzatori.ro: Fabrica pe care ati deschis-o recent, de nutreturi, o folositi ca pe un fel de control al calitatii?
G.S.: Da, asa stim cu ce este hranit puiul pe care il taiem, pentru ca are furajul dintr-un singur loc, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aiba aceeasi calitate. Prin asta putem controla si pretul de productie. Ideea de baza a fost sa controlam calitatea. Totul a plecat de la calitatea furajului, apoi constanta la calitatea puiului in abator si daca am reusi sa obtinem si o usoara reducere de pret ar fi foarte bine.

Noi, prin ferma noastra, dam mai putin bani acum pe un furaj mai scump decat dadeam inainte pe un furaj mai ieftin. Ca si costuri am reusit sa facem niste reduceri.

De aproape doi ani am inceput marirea spatiilor de ambalare-transare din abator, a spatiilor de depozitare. Si facem asta dupa 3 ani de investitii foarte mari, cred ca de 10 milioane de euro. In acest an ne limitam la investitiile stricte, inca nu ne-am propus investitii majore, dar cine stie? Suntem inca in prima jumatate a anului.

Intreprinzatori.ro: Marirea capacitatilor de productie are legatura si cu distributia. Cu cine lucrati mai mult, cu marii retaileri sau cu lanturile mici de magazine?
G. S.: La inceput am incercat sa facem un mix, pentru ca fiecare canal de distributie iti ofera anumite avantaje; retailerii iti asigura volum, vizibilitate, in timp ce canalul de distributie local iti asigura un pret mai bun. Incercam sa marim productia pentru ca nu vrem sa lucram doar cu key account, ci dorim sa crestem cat mai mult canalele de distributie.

Intreprinzatori.ro: Cu exporturile cum stati?
G. S.: Am inceput timid acum doi ani, lucram mai mult prin traderi care distribuie prin toata Europa (produsele noastre au ajuns in Germania, Franta, Letonia, Lituania, Malta), iar direct avem exporturi in Ungaria si Italia. Pe mine ma bucura faptul ca au inceput sa ma caute distribuitori locali din Estonia care au lucrat intai cu traderii, iar acum vor ceva mai mult. Practic lucram cu pasii siguri, pasi mici, dar siguri.

Intreprinzatori.ro: Ce sfaturi aveti pentru intreprinzatorii care ar vrea sa va urmeze exemplul?
G. S.: Multi se apuca de afaceri ca sa faca bani, dar ei trebuie in primul rand sa fie disponibili sa munceasca foarte mult, sa dezvolte afacerea gandindu-te la afacere, nu la cati bani trebuie sa castige. Daca muncesti si faci treaba buna, banii vin oricum si oportunitatile apar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top