INTERVIU Marius Ghenea: Eu nu cred in idei geniale, ci in concepte de business bazate pe idei existente

marius-ghenea.jpg

De numele lui Marius Ghenea sunt strans legate o multime de exemple de succes. In 1994, impreuna cu doi prieteni, a pus bazele firmei Flamingo Computers pe care a ridicat-o de la 0 la 50 de milioane de euro, in doar 8 ani. In 2001, si-a vandut partea sa de actiuni si a plecat in calitate de CEO la Flanco Retail, unde a reusit performanta ca in doar 2 ani sa creasca cifra de afaceri a companiei de la 20 milioane de euro la 120 de milioane de euro. In acelasi timp, in anul 2002, a investit 1 milion de dolari in FitDistribution, o companie de distributie IT, care anul trecut inregistra o cifra de afaceri in valoare de 28 de milioane de euro. In prezent, s-a aliat cu englezul Doud Richard si va lansa in premiera in Romania cursurile de antreprenoriat – School for Startups.

Finantare.ro Ce vor invata cei cei care se inscriu la School for Startups?

Marius Ghenea: Participantii la School for Startups vor invata, intr-un program care se desfasoara pe parcursul unui an, cum sa isi structureze afacerea astfel incat sa isi maximizeze sansele de succes, cum sa devina antreprenori mai buni, ce greseli sa evite, cum sa isi finanteze afacerea, care sunt cele mai bune cai de a merge catre piata, catre clienti, ca si multe alte informatii utile pentru dezvoltarea optima a unui proiect antreprenorial. Detaliile programului se gasesc pe site-ul School for Startups, la www.schoolforstartups.ro.

Cine ar trebui sa participe la School for Startups?

M.G.: Programul se adreseaza in egala masura celor care isi doresc sa porneasca primul lor proiect antreprenorial, ca si antreprenorilor care au deja o afacere in prima sa faza de dezvoltare, care au o experienta de 2-3 ani in antreprenoriat, dar vor sa inteleaga cum pot sa isi imbunatateasca rezultatele in business-ul lor.

Care va fi rolul dumneavoastra si al lui Doug Richard in acest proiect?

M.G.: Doug si cu mine suntem co-organizatori in acest proiect, de asemenea Doug este principalul lector, eu sustin de asemenea o parte a sesiunilor de predare. Cred ca proiectul nostru este valoros in principal prin aceasta combinatie de rigoare curiculara (scoala din Romania este bazata pe scoala britanica de antreprenoriat cu acelasi nume, fondata tot de Doug, cu cativa ani in urma, si ale carei cursuri au fost deja parcurse in Marea Britanie de peste 12 mii de cursanti) si experienta antreprenoriala practica, reala si seriala, atat din Occident cat si din Europa de Est, a unor antreprenori in serie ca mine si Doug. Alaturi de noi, vor tine sesiuni si alti specialisti in diverse domenii de activitate utile pentru antreprenori, iar programul este bine adaptat la cerintele si particularitatile antreprenoriatului din Romania si din sud-estul Europei, aceasta localizare fiind de asemenea un argument foarte puternic pentru School for Startups.

Sustineti ca antreprenorii au tendinta de a clona afaceri care sunt in trend. Unde pot gasi inspiratie pentru a dezvolta afaceri inovative?

M.G.: Ceea ce am spus eu este ca un „me-too” (deci o afacere copiata fara niciun element inovativ dupa un model international) nu poate sa aiba sanse de succes. Daca insa antreprenorii romani se uita la aceleasi modele internationale si gasesc elemente de diferentiere, de inovatie, de localizare care sa le faca mai competitive decat ceea ce exista in prezent in piata, cred ca aceste modele pot reprezenta in continuare surse utile de inspiratie. Inovatia nu trebuie neaparat sa fie in produs sau serviciu, ea poate fi legata de modul de livrare, de targetul de consumatori, de alte elemente de structura ale afacerii. Ideile geniale sunt extrem de rare, iar atunci cand apar, de multe ori apar in mai multe locuri in acelasi timp, aceasta esta cauza pentru care eu nu cred in idei geniale, ci in concepte de business bazate pe idei existente, dar care vin cu imbunatatiri, cu inovatie creatoare de valoare.

Despre surse de finantare: „resursele personale si cei 3P (parintii, prietenii si alti „prosti”)”

Ce afacere ati incepe daca ai avea doar 10.000 de euro?

M.G.: As incepe o afacere de servicii profesionale, bazate pe abilitatile si experienta mea si a partenerilor pe care i-as putea atrage intr-un astfel de proiect. Servicii de consultanta de business, de exemplu, care nu solicita investitii de capital initiale. Trebuie sa intelegem ca exista numeroase tipuri de capital, nu doar cel financiar: capital uman, capital structural, capitalul dat de valoarea clientilor, etc. Exista astfel afaceri care pot fi construite si dezvoltate in principal pe aceste tipuri de capital non-financiar, in ciuda stereotipului conforma caruia nu poti dezvolta afaceri fara finantare.

Care ar fi cea mai potrivita sursa de finantare pentru un tanar intreprinzator?

M.G.: Depinde mult de tipul de proiect si de antreprenorul insusi (sau de echipa antreprenoriala care dezvolta proiectul). Exista cel putin 10-12 metode clasice de finantare a unei afaceri, incepand evident cu resursele personale si cu cei 3P (parintii, prietenii si alti „prosti”), continuand cu tehnicile de bootstrapping (care elibereaza cash fara aporturi externe de finantare) si apoi cu investitorii financiari (business-angels, seedfunds, venture-capital, private-equity), bancile, fondurile europene, subventii guvernamentale, etc. Cea mai potrivita sursa depinde insa de specificul afacerii, ca si de tipul de antreprenor care dezvolta acea afacere, asa incat nu exista un singur raspuns potrivit pentru toti antreprenorii. In cartea „Antreprenoriat” descriu aceste oportunitati de finantare in detaliu, asa incat antreprenorii tineri pot sa inteleaga mai bine despre ce este vorba si sa incerce sa acceseze sursele cele mai potrivite de finantare pentru afacerea lor.

Unde poate fi gasit un „Business Angel” in Romania?

M.G.: Nu exista comunitati formale de business angels in Romania, dar exista posibilitati de a contacta ingeri investitori, mai ales cu ocazia evenimentelor legate de investitii in startup-uri, cum ar fi VentureConnect, o platforma de match-making intre antreprenori si investitori early-stage in care sunt si eu implicat, o initiativa care aduna, la fiecare eveniment (urmatorul este pe data de 23 noiembrie la Bucuresti), cateva zeci de asemenea investitori.

Care sunt pasii ce trebuie parcursi pentru a transforma o idee de business intr-o afacere concreta?

M.G.: Sunt pasi multi si nu foarte simpli, nu cred ca as putea raspunde doar in cateva fraze, dar le recomand tuturor celor interesati de raspuns sa consulte cartea mea „Antreprenoriat”, drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri”, un ghid antreprenorial care descrie in detaliu toti acesti pasi.

„Banii europeni nu garanteaza succesul unui proiect antreprenorial”

Ce greseli fac antreprenorii in primii ani de activitate?

M.G.: Greselile cele mai importante ar fi, in opinia mea, in ordine: alegerea unei echipe nepotrivite de start, intrarea intr-o piata lipsita de oportunitati, procrastinarea (adica evitarea sau amanarea luarii unor decizii si a intreprinderii actiunilor necesare) si insuficienta verificare si masurare a efectelor pe care actiunile lor initiale le-au avut (pentru a putea schimba sau optimiza activitatea).

Avand in vedere ca toti lauda fondurile europene, ce dezavantaje implica o finantare europeana?

M.G.: Dezavantajele legate de fonduri europene trebuie intelese din timp si adresate corespunzator. Exista o perceptie conform careia banii europeni sunt „gratis” si fara niciun fel de obligatii sau riscuri, ceea ce este fals. Orice proiect cu fonduri europene (marea majoritate, in orice caz) presupune si o minima co-finantare din partea antreprenorilor, care ar fi foarte bine sa fie capital propriu, nu imprumuturi (deoarece imprumuturile solicita garantii si genereaza costuri suplimentare greu de suportat, mai ales la start-up). In plus, indiferent de co-finantare, alte sume de bani trebuie asigurate de la inceput de antreprenori pentru partea de cash-flow (perioadele pana cand transele de bani europeni pot fi decontate, ceea ce poate dura luni de zile, iar in anumite situatii, apar si intarzieri majore la plata, care trebuie si ele luate in calculul riscurilor posibile). Nu in ultimul rand, banii europeni nu garanteaza succesul unui proiect antreprenorial, daca nu sunt investiti corect si in sensul producerii de valoare suplimentara.

Ce antreprenor ati admirat cand te aflai in primii ani de activitate?

M.G.: Bill Gates este un antreprenor pe care l-am admirat intotdeauna foarte mult, ca si pe Steve Jobs, Michael Dell sau Richard Branson. Din pacate, in primii ani de dupa Revolutie, in Romania nu existau modele antreprenoriale reale, la care noi, foarte tineri atunci, sa ne uitam cu admiratie. Din fericire, lucrurile s-au schimbat in bine si in prezent, exista deja modele antreprenoriale valoroase in Romania, la care generatia tanara se poate uita si de la care poate invata cum sa mearga pe calea succesului antreprenorial.

Puteti oferi o urare cititorilor Finantare.ro?

M.G.: Le urez sa isi dezvolte atat de rapid si de eficient afacerile proprii incat finantarea sa nu fie niciodata cea mai importanta problema a lor!

 

Finantare.ro a lansat Ghidul Business Angels. Descarca de aici Ghidul Business Angels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top