Invatamantul prescolar din Miercurea Ciuc se va desfasura curand in cladiri complet reabilitate termic

00003273_large.jpg

Astazi, 3 mai 2018, invatamantul din Miercurea Ciuc a primit o veste buna, in urma semnarii Contractului de finantare nerambursabila in valoare totala de aproape un milion euro, prin care se aloca fonduri europene Gradinitei ”Aranyalma” (”Marul de Aur”) din municipiu. Prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, se va aloca acestui proiect suma de peste 3,4 milioane lei fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea acestei unitati de invatamant prescolar in vederea imbunatatirii eficientei energetice. Conditii de invatamant mai bune pentru micuti, specifice nivelului Uniunii Europene, dar si cresterea eficientei energetice a Gradinitei, alaturi de reducerea costurilor de intretinere a cladirii, sunt cateva rezultate de care va beneficia copiii, cadrele didactice si intreaga comunitate locala.

”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european, ce sustine dezvoltarea durabila, competitivitatea, economia resurselor de energie si reducerea emisiilor de gaze toxice. Ne concentram acum atentia asupra acestor proiecte de eficienta energetica in cladirile publice – gradinite, spitale, scoli, diverse institutii – deoarece au un rol important pentru protectia mediului, dar si pentru ca duc la cresterea calitatii vietii si la dezvoltarea economiei. In special in domeniul invatamantului, cladirile au fost construite in perioada 1950-1990 si au o performanta energetica slaba, fapt ce determina costuri mari ale energiei. Investitiile in infrastructura educationala din Regiunea Centru reprezinta o prioritate, acestea asigurand desfasurarea activitatilor educative intr-un cadru adecvat performantei scolare. Aceasta performanta educationala este o prioritate locala, daca tinem seama de celelalte 10 proiecte depuse de municipalitatea din Miercurea Ciuc, pentru reabilitarea termica a inca doua gradinite, doua internate scolare, trei scoli si trei licee. Prin aceste proiecte, elevii vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor putea lucra linistiti fiindca scoala le asigura copiilor educatie in intr-un mediu mai bun”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru, dintre care 14 din judetul Harghita, sunt in prezent, o parte, contractate si o alta parte in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B – Cladiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de peste 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/situatia-proiectelor-depuse-2/). Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice.
Proiectul cu titlul ”Reabilitare Gradinita Aranyalma”, are o valoare totala de 4.202.792,07 lei, din care peste 3,4 milioane lei sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia pana in 31.05.2019. Investitiile propuse vizeaza reducerea consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, de la 750 kWh/m2/an, la 173 kWh/m2/an si diminuarea emisiei de CO2 a cladirii Gradinitei Aranyalma din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 127 kg/m2/an, la 28 kg/m2/an. Concret, in urmatoarele 12 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru instalarea sistemului de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior. De asemenea, gradinita va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperisul cladirii.

”Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupata de cresterea eficientei energetice a cladirilor publice si de locuit, nu numai datorita faptului ca aceasta zona depresionara in care ne aflam este cea care inregistreaza constant temperaturi scazute ci, mai ales, pentru a investi in cresterea calitatii vietii. Un exemplu al preocuparii noastre este si acest proiect, mai ales ca in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, am derulat proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Populatia considera ca aceste investitii sunt benefice si de aceea, pentru perioada 2014-2020 am pregatit mai multe cereri de finantare. Mai avem in procesul de evaluare inca 10 proiecte pentru cladiri apartinand sistemului de invatamant local si 3 proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit, prin care solicitam inca peste 10 milioane euro din fonduri europene pe acest domeniu. Pana la urma, in municipiul nostru se concretizeaza cel mai bine viziunea Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pentru ca vrem sa dezvoltam o economie locala energo-eficienta si o societate adaptata energiei verzi”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Realizarea acestei investitii va aduce beneficii intregii comunitati locale, prin scaderea consumului de energie primara, costuri mai mici cu intretinerea si, implicit, resurse financiare pentru alte investitii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul traditional de incalzire. Beneficiarul estimeaza, de asemenea, ca rezultatele pozitive ale proiectului se vor inregistra si in domeniul sanatatii, prin obtinerea unei calitati mai bune a aerului, mai putin condens si predispozitie redusa la mucegai, ajungand la beneficii si asupra pentru mediului inconjurator (cladirile sunt cea mai importanta sursa de emisii de CO2), inclusiv asupra aspectului urbanistic imbunatatit al intregului orasul.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top