Investitorii se lupta pentru ajutoarele de stat in valoare de 1,5 miliarde de euro

investitii-imm.jpg

Piata de consultanta este in fierbere dupa ce o noua schema de finantare din partea statului le ofera companiilor cu capital romanesc, dar si celor cu capital strain fonduri nerambursabile de pana la 50% din valoarea investitiei realizate, a declarat Sebastian Popescu, avocat al firmei de  avocatura Noerr.

Pentru acest an, statul a alocat un buget de finantare de 1,5 miliardr euro, potrivit avocatului.

Daca pana in 2014 puteau fi eligibile pentru o astfel de finantare doar companiile care angajau peste 200 de salariati, in prezent pragul a scazut la doar 10, ceea ce incurajeaza firmele cu proiecte mai mici sa faca noi investitii si sa se inscrie in schema axata pe costurile salariale.

Practic, pentru o companie care isi bugeteaza pentru 2016 minimum 10 angajari primeste de la stat jumatate din costul cu forta de munca la maximul salariului mediu pe economie.

Spre exemplu, la 10 angajati cu un salariu mediu net lunar de 2.000 de lei cheltuiala totala anuala a firmei este de 420.000 lei, iar statul deconteaza 210.000 de lei din acestia.

Din bugetul alocat pentru anul trecut s-a consumat peste 90% pentru schema de active, aproape integral. „Pana in 2014 au existat cinci scheme de ajutor de stat, insa in prezent vorbim doar de doua scheme: una dintre scheme este destinata investitiilor in active, iar cealalta in special celor care se axeaza pe costurile salariale.“

Anul acesta exista 34 de proiecte aprobate in total de catre Ministerul Finantelor pe cele doua scheme, potrivit lui Sebastian Popescu.

„Sunt incurajate companiile din domeniul industrial si de productie, iar pe partea de costuri salariale, compa¬ni¬ile din domeniul IT“, a mentionat Popescu.

Pentru a obtine ajutorul de stat, o firma trebuie sa aiba un proiect de cel putin 10 mil. euro daca vrea sa aiba o investitie in active obtinand, teoretic, 50% din cei 10 milioane euro de la stat.

In principiu, in cadrul acestor scheme pot aplica pentru finantare atat companiile mici, cat si cele mari, fiind destinate majoritatii criteriilor de activitate, cu cateva exceptii mentionate in lege.

Mai multe detalii la Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top