Ionel Timisan: Legaturi intre Managementul Resurselor Umane si Managementul Proiectelor (II)

ionel_timisanCiclul vietii proiectului este considerat util si folosit de managerii de proiect ca element esential al managementului proiectelor. Ciclul de viata al proiectului deriva din recunoasterea faptului ca proiectelor au o viata limitata si ca exista schimbari predictibile in privinta eforturilor, iar atentia trebuie concentrata asupra vietii proiectului. Chiar daca in literatura de specialitate nu s-a decis pe numarul teoretic de etape a unui proiect prin care acesta trece. Numarul acestora (4, 5, 6 sau mai multe) fiind diferit in functie de autorii citati din literatura de specialitate. In mod tipic un proiect trece prin 4 etape generale, acestea fiind prezente in toata literatura de specialitate privind MP: initiere, planificare, executie, incheiere.

Punctul de pornire este momentul in care se ia o decizie de acceptare, eforturile depuse in cadrul proiectului urmand sa demareze lent, ating un maxim si apoi scad, atingand un nivel zero la momentul in care se finalizeaza predarea.

In stadiul de Initiere sunt formulate scopuri, specificatii, sarcini, responsabilitati, echipe de lucru. in stadiul de planificare sunt elaborate programe calendaristice, bugete, resurse, riscuri, incadrarea cu personal. Stadiul de executie cuprinde cea mai mare parte a muncii (fizice si metale) cerute de proiect, printre care si rapoarte de executie, schimbari si adaptari, verificari privind calitatea si prognoze. Stadiul de predare include doua activitati: predarea produsului proiectului catre beneficiar (transfer si instruire) si redistribuirea resurselor utilizate in proiect (disponibilizare resurse, redistribuire personal si invatare din experienta, scrie Ionel Timisan pe blogul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top