Iulia Samoila: “AFIR-ul, eficienta si povestea melcului in coma!!!”

iuliasamoila-2.jpg

Iulia Samoila scrie, pe blogul sau despre eficienta AFIR.

„Am zis sa mai astept un pic..sa nu ma ia gura pe dinainte..sa fie mai ZEN relatia asta dintre stat si noi ceilalti..dar cateodata tacerea nu e buna!!!

Anul trecut a fost primul an in care am avut sesiune continua pentru depunerea proiectelor si am crezut cu toti intr-o debirocratizare cosmetizata bine de vechea conducere..cum o sa dureze evaluarea cererii de finantare 30 de zile lucratoare cu posibilitatea de prelungire cu inca 10 zile lucratoare si cum o sa se rezolve si contestatiile cat ai clipi..cumva din calculele mele cu tot cu contestatii ar fi trebuit ca in max. 5-6 luni de la depunerea cererii de finantare sa semnezi contractul de finantare (inclusiv rezolvarea unei eventuale contestatii). Cand spui unui solicitant ca statul se misca mai repede si nu mai astepti cu anii sa semnezi un contract de finantare de dai faliment pana vine vestea e ceva..si uite cum eu credula in promisiunile unei institutii par mincinoasa in fata oamenilor..si ma conving din nou ca statul asta tare mincinos mai e..

Si ca sa respectam adevarul trebuie sa punctam urmatoarele aspecte:

1.    Sesiunea a durat din martie pana in octombrie, timp berechet sa fii atat de inteligent incat sa iti programezi lucrurile astfel incat sa nu te blochezi. Ce ar fi trebuit agentia sa faca?? Pai.. simplu.. sa coreleze pragurile de calitate cu realitatea romaneasca!! Simplu ar zice unii!! Da nu e chiar asa..e complicat bre’!!!  Criteriile de selectie de la SM 4.1. (ca la ea as vrea sa ne raportam) din capul locului reduceau mai mult de jumatate din proiectele pe vegetal (ca sa nu zic 70%) la un punctaj de maxim 50 de puncte (20 de puncte lipsa de la lanturile alimentare, 20 de puncte lipsa de la grupurile de producatori, 5 puncte de la soiuri autohtone si 5 puncte de la irigatii). Din 100 de puncte fermierii normali din Romania se bateau pe maximul de 50 de puncte, cu alte cuvinte sesiunea „anuala” se reducea la maxim 2 luni pentru depunere efectiva (lasand la o parte pe cei care au furat startul si faptul ca din cele 2 luni, de fapt am avut 1 luna si vreo 2 saptamani deoarece pe la mijlocul lui septembrie s-a inchis sesiunea din lipsa de disponibil de financiar). Prin urmare cum Doamne iarta-ma sa nu te blochezi?? Un pas inteligent din partea agentiei ar fi fost sa nu incepi cu praguri de peste 85 de puncte si sa ai o prima luna cu 1 proiect, o a2a luna cu 2 proiecte si sa dormi in frontul de lucru 2-3 luni ca apoi sa ajungi sa stai peste program. Vede cineva logica??

2.    Contestatiile trebuiau depuse in termen de 10 zile de la data publicarii raportului de selectie si rezolvate in 15 -20 de zile lucratoare (oricum nu mai conteaza). Acum ma intreb de ce pentru rapoartele de contestatii nu s-a facut nimic pana acum?? De ce nu au fost si ele rezolvate si publicate in functie de luna depunerii??  Sau toate contestatiile aflate in lucru acum sunt din lunile august si septembrie?? Greu de inteles o minte atat de alambicata ca ceea a AFIR-ului…”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *