KPMG: Progrese importante inregistrate in absorbtia fondurilor europene, dar rezultate sub medie comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est

raport_grafic.jpg

raport_graficKPMG a publicat cel mai recent raport tematic in domeniul fondurilor europene, EU Funds in Central and Eastern Europe – Progress Report 2007-2013, un studiu menit sa furnizeze o imagine de ansamblu a  progresului inregistrat de Cadrele Strategice Nationale de Referinta in apropierea sfarsitului perioadei de programare 2007-2013.

Avand in vedere ca tarile din Europa Centrala si de Est au aderat la Uniunea Europeana in 2004, 2007 si respectiv in 2013, a devenit evident ca utilizarea eficienta a sprijinului acordat de UE poate stimula succesul performantelor economice. Regiunea este acum la sfarsitul perioadei de programare, ceea ce permite formularea unor concluzii strategice in urma analizei ratei de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune ale UE.

Dupa sapte ani de implementare a fondurilor, cele zece tari ECE* supuse evaluarii in cadrul raportului au contractat impreuna 98% din bugetul alocat lor pentru perioada de programare. La sfarsitul anului 2013, programele cuprinse in Cadrul Strategic National de Referinta al Bulgariei si Ungariei au aratat cel mai ridicat coeficient de contractare, cuprins intre 112% si 106%, ceea ce este remarcabil si din perspectiva diacronica. Cel mai mare progres s-a inregistrat in Ungaria. La sfarsitul anului 2013, tarile cu rata cea mai redusa de contractare au fost Slovacia si Romania. Nivelul de plati a oferit o imagine usor diferita, Tarile Baltice preluand conducerea.

Un important factor care indica nivelul real al gestionarii fondurilor UE este diferenta dintre sumele contractate si sumele platite.  Cu cat este mai mica diferenta dintre acesti doi factori cu atat sunt mai eficient gestionate fondurile UE din perspectiva distributiei reale a acestora. Estonia este lider in ceea ce priveste distributia fondurilor UE, cu o diferenta de doar 19% intre sumele contractate si sumele platite.  Lituania a obtinut, de asemenea, rezultate bune (25%). Cele mai mari diferente intre sumele contractate si cele platite sunt inregistrate in Bulgaria (58%) si Romania (57%).

In 2013, Romania a atins un nivel de absorbtie a fondurilor UE de aproximativ 34%, sumele decontate de Comisia Europeana in acelasi an atingand suma de 2,88 miliarde EURO. Comparativ cu aceasta suma, pe intreaga perioada cuprinsa intre 2007 si 2012, a fost atrasa o suma de 2,2 miliarde EURO. Desi in anul 2013 s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa in rata de absorbtie a fondurilor UE, Romania inca se afla in urma altor tari membre UE din perspectiva ratei de absorbtie, manifestand insa o tendinta pozitiva de recuperare a decalajului in perioada 2007-2013. Cu toate acestea, exista semnale ca anul 2014 va fi mai bun decat 2013, ca rezultat al progreselor recente inregistrate de Programul Operational Sectorial de Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

In ce priveste noua perioada de programare 2014-2020, volumul de fonduri UE alocat difera de la tara la tara – cel mai mare buget fiind alocat Poloniei, cu cea mai mare populatie intre tarile ECE. Cu toate acestea, fondurile UE pe cap de locuitor au cel mai mare nivel in Slovenia. Polonia si Republica Ceha beneficiaza de aproape 50% din fondurile alocate de UE. Impreuna cu Ungaria si Romania, valoarea totala a fondurilor reprezinta aproape 2/3 din totalul fondurilor UE alocate regiunii ECE.

Serban Toader, Senior Partner, KPMG Romania: „In contextul economic mondial curent, orice indicator pozitiv reprezinta un aport la capitalul de incredere acordat economiei nationale. Este si cazul rezultatelor inregistrate in cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, dar care obliga in continuare la o atitudine prudenta a autoritatilor. Acestea trebuie sa isi indrepte atentia catre consolidarea actiunilor dovedite ca fiind eficiente si corectarea acelor aspecte care au generat diverse probleme operationale„.

Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG in Romania, mentioneaza: „KPMG revine in 2014 cu un studiu tematic ce contureaza o imagine a performantelor tarilor din Europa Centrala si de Est in accesarea fondurilor structurale. Este deosebit de imbucuratoare cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene la nivel national, cu perspective bune pentru perioada urmatoare. In acelasi timp, trebuie sa ne raportam si la rezultatele inregistrate de tarile vecine si sa analizam performantele Romaniei intr-un context competitiv global.

Remarcam in continuare o serie de aspecte negative recurente care au influentat rezultatele. Dintre acestea mentionam intarzierile inregistrate in evaluarea cererilor de finantare/rambursare, lipsa capacitatii tehnice/institutionale la nivelul beneficiarilor sau proceduri de achizitii publice ineficiente din punct de vedere al celeritatii, calitatii si resurselor implicate.

Avem in fata un nou parcurs bugetar reprezentat de programarea 2014-2020, iar rezultatele pozitive, inregistrate in special la nivelul anului 2013, sugereaza existenta unui real potential operational si strategic la nivelul actorilor implicati in administrarea fondurilor structurale si de coeziune. Cu toate acestea, nu trebuie subestimate eforturile si masurile specifice necesare a fi implementate in perioada urmatoare in ariile de interventie strategice. Cu titlu de exemplu, mentionam zona proiectelor prioritare de infrastructura nationala/regionala ce necesita o abordare integrata a modului de planificare si implementare„.

Florin Banateanu, Director pentru Consultanta in Fonduri Europene si Sectorul Public din cadrul KPMG Romania, adauga: „Se remarca, fara indoiala, progresul inregistrat de Romania la capitolul imbunatatirii ratei de absorbtie a fondurilor europene, insa acest rezultat pozitiv trebuie sustinut in continuare de formularea si sustinerea unor politici coerente precum si de o mai eficienta alocare si utilizare a fondurilor dedicate asistentei tehnice.”

* In terminologia folosita de KPMG, Europa Centrala si de Est se refera numai la anumite tari europene, care nu este necesar a fi considerate din perspectiva istorica ca facand parte din regiunea ECE.  Cu toate acestea, in raportul de fata tarile ECE sunt atat cele situate in regiunea ECE a KPMG cat si Statele Membre UE, respectiv: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia.

Sursa: KPMG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top