Lansarea proiectului GPPbest – Schimb de bune practici si instrumente strategice pentru achizitiile publice ecologice

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a deschis proiectul ”GPPbest – Schimb de bune practici si instrumente strategice pentru achizitiile publice ecologice” [LIFE14 GIE/IT/000812], finantat prin Programul LIFE, axa “Guvernanta si informare”.

Bugetul proiectului este de 1.365.934 euro, din care 59,48% reprezinta fonduri nerambursabile alocate de Uniunea Europeana. GPPbest este coordonat de Regiunea Basilicata din Italia, beneficiarii asociati fiind Regiunile Sardinia si Lazio din Italia, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania si Fundatia Ecosistemi din Italia.

Proiectul se deruleaza in perioada octombrie 2015 – iunie 2018 si isi propune sa contribuie la imbunatatirea politicilor de achizitii publice verzi pentru a asigura orientarea acestora catre atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila (www.gppbest.eu).

In acest sens, prin proiect se va realiza transferul modelului Regiunii Sardinia din Italia catre ceilalti parteneri ai proiectului in ceea ce priveste planificarea, managementul si implementarea unui Plan de Actiune pentru achizitiile publice ecologice, catre alte administratii publice. De asemenea, proiectul vizeaza sprijinirea promovarii proceselor de achizitii publice verzi ce pot avea un impact semnificativ pe piata si crearea de beneficii de mediu, dar si imbunatatirea competentelor si instrumentelor de verificare a criteriilor de mediu in faza de evaluare a ofertelor de gestiune si executie a contractelor.

Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor desfasoara, in cadrul GPPbest, mai multe tipuri de activitati, printre care crearea unui grup intern de activatori GPPbest, format din 8 persoane si elaborarea unui Plan de diseminare GPPBest in Romania. De asemenea, se va realiza un proiect pilot prin care se vor face cel putin 3 achizitii publice ecologice in 2017, iar la final va fi elaborat si publicat un raport al implementarii achizitiilor publice ecologice in Romania.

Tot in cadrul proiectului vor fi organizate trei 3 workshopuri tehnice pe tema achizitiilor publice ecologice, care vor aduce in dezbatere aspecte legate de:

1. Integrarea criteriilor verzi, evaluare si sisteme de verificare, cuantificarea costurilor si beneficiilor achizitiilor publice ecologice;
2. Valorificare, transfer si adaptare a experientelor regiunilor italiene privind monitorizarea practicilor achizitiilor publice ecologice;
3. Realizarea unei analize SWOT privind achizitiile publice verzi in Romania.

GPPbest este extrem de important pentru MMAP, in conditiile in care achizitiile publice ecologice au o relevanta actuala deosebita pentru Romania ca urmare a revizuirii legislatiei nationale privind achizitiile publice, dar si a aparitiei, in aprilie 2016, a Legii nr. 69/2016 privind achizitiile publice verzi. Legea stabileste responsabilitatea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor in ceea ce priveste elaborarea politicii nationale in domeniul achizitiilor publice verzi, precum si a Planului national de achizitii publice verzi care urmeaza sa stabileasca tinte multianuale cu caracter obligatoriu incepand din 2017.

Sursa: Ministerul Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top