Lansarea retelei de clase virtuale eTwinning Plus pentru scoli

scoli-bani.jpg

scoli-baniReteaua „eTwinning a Comisiei Europene, care a incurajat 100.000 de scoli din 33 de tari europene sa comunice prin intermediul internetului, va fi extinsa la scoli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova si Ucraina.

Lansarea „eTwinning plus” va permite acestor tari sa se alature unei clase virtuale imense, in care elevii si cadrele didactice pot sa afle mai multe despre omologii lor si sa ia parte la proiecte interactive axate, de exemplu, pe invatarea limbilor sau pe matematica. Totodata, aceasta reprezinta pentru tineri o oportunitate de a descoperi diverse culturi si traditii, dar si de a afla ce au in comun.

eTwinning este un proiect educational minunat, cu un potential enorm de a elimina barierele. Contactele intre scoli pe care le-am facilitat aduc beneficii incredibile tuturor celor implicati; eTwinning le ofera libertatea de a dezvolta proiecte educationale creative si interculturale, incurajand in acelasi timp copiii sa isi dezvolte competentele informatice. Cu eTwinning Plus, aceasta retea trece la un nou nivel” a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
    
eTwinning Plus este un proiect pilot lansat ca parte a politicii de vecinatate a UE, in cadrul platformei „Contacte interumane” din Parteneriatul estic, al carei scop este de a consolida dialogul cu partenerii estici. Comisia intentioneaza sa extinda progresiv programul la tarile din vecinatatea sudica, incepand cu Tunisia. La inceput, platforma eTwinning Plus va folosi engleza si rusa ca limbi principale, urmand ca franceza si araba sa fie adaugate intr-o etapa ulterioara. Pe langa faptul ca va servi drept punct de intalnire, pentru a le permite elevilor si cadrelor didactice sa faca schimb de idei, aceasta va permite totodata scolilor sa gaseasca parteneri pentru proiecte comune.

Štefan Füle, comisarul pentru extindere si politica de vecinatate, a declarat: „Implicarea mai mare a UE in educatie, invatamant superior si formare profesionala va ajuta tarile partenere si in mod special generatiile mai tinere sa se pregateasca mai bine pentru a raspunde provocarilor economice si sociale din vecinatatea noastra„.

Pentru a contribui la crearea retelei, s-a infiintat o agentie de sprijin partenera in fiecare dintre tarile vecine implicate. Aceste organizatii vor promova eTwinning Plus la nivel national, se vor asigura ca reteaua raspunde nevoilor scolilor si vor organiza sesiuni de formare pentru cadrele didactice. Totodata, vor selecta scolile participante in functie de echipamentele lor informatice si de cunoasterea limbilor. Acestea se vor asigura ca participa scoli rurale si urbane, precum si copii din diverse medii socio-economice.

Bugetul pentru eTwinning Plus este de 834.000 EUR: aproximativ jumatate din aceasta suma va fi investita in dezvoltarea noii platforme online si in activitatile de coordonare, in vreme ce restul sumei va fi alocata cofinantarii agentiilor de sprijin partenere. Alocarea pe fiecare tara in parte este urmatoarea: Armenia 64.000 EUR, Azerbaidjan 80.000 EUR, Georgia 64.000 EUR, Moldova 80.000 EUR si Ucraina 96.000 EUR.
    
Context

Reteaua eTwinning, creata in 2005, este o comunitate de scoli europene care nu inceteaza sa se dezvolte. Aproape 200.000 de cadre didactice si peste 100.000 de scoli din 33 de tari europene (cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Elvetia, Norvegia, Turcia, Croatia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) s-au inscris pentru a utiliza acest mediu online gratuit si sigur destinat formarii profesorilor si proiectelor educationale comune. Portalul eTwinning este disponibil in 25 de limbi.

Reteaua eTwinning face parte din programul Comenius al UE si beneficiaza de o finantare anuala de aproximativ 10 milioane EUR. Finantarea nu se atribuie proiectelor individuale, ci se concretizeaza in instrumente si sprijin pentru cadrele didactice si elevi, precum portalul eTwinning, si in seminare pentru profesori.

Un studiu recent a aratat ca eTwinning este o modalitate simpla si accesibila ca pret prin care scolile se pot implica intr-o cooperare internationala. Acesta a mai aratat ca, datorita implicarii in eTwinning, cadrele didactice si-au imbunatatit competentele si relatiile cu elevii si si-au largit retelele profesionale. Elevii s-au simtit mai motivati si au lucrat mai bine in echipa.

Ca parte a noului program Erasmus pentru toti, care va incepe in 2014, Comisia si-a propus ca eTwinning sa devina o platforma pentru toate scolile care doresc sa coopereze la nivel transfrontalier cu sprijinul UE.

Programul eTwinning contribuie la realizarea obiectivelor UE de a imbunatati competentele digitale si invatarea prin cooperare cu omologi. In cursul acestui an, Comisia va publica o strategie privind deschiderea invatamantului vizand imbunatatirea invatamantului si dezvoltarea competentelor prin noi tehnologii si resurse educationale cu acces liber.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top