Lapte, fructe si legume pentru scolari cu sprijin UE

lapte_legume_scoli.jpg

Pentru anul scolar 2018/2019, Romaniei i-au fost alocate peste 17,6 milioane euro pentru programele de incurajare a consumului de legume, fructe si lapte in scoli, o suma similara celei alocate in anul precedent (17,7 mil. euro). Acestea promoveaza obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor si includ activitati didactice specifice despre importanta unei bune alimentatii si despre modul de producere a alimentelor. Prin programele mentionate, in fiecare an scolar, se aloca la nivel european 150 milioane de euro pentru fructe si legume si 100 de milioane pentru lapte si produse lactate.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala Phil Hogan, a declarat: „Fermierii europeni ne dau alimente de buna calitate, sigure si sanatoase, iar programul pentru scoli permite celor mai tineri cetateni ai nostri sa beneficieze de avantajele pentru sanatate ale acestor produse, invatand de mici de unde provin alimentele si cat de importante sunt gustul si nutritia. Comisia contribuie cu mandrie la acest parcurs educativ. Suma de 250 de milioane euro provenita din bugetul politicii agricole comune va asigura derularea continua a programului UE pentru scoli in anul scolar 2018-2019.”

In anul scolar 2016/2017, peste 12,2 milioane de copii din 79.000 de scoli au participat la programul incurajare a consumului de fructe si legume in scoli, iar in jur de 18 milioane au participat la cel de distribuire a laptelui. Au fost distribuite peste 74 mii tone de fructe si legume si mai mult de 285 mii tone de produse lactate in principal copiilor cu varsta intre 6 si 10 ani. Marul a fost fructul cel mai frecvent distribuit, urmat de pere, prune, piersici, nectarine, portocale, capsuni si banane, iar morcovii, rosiile, ardeii si castravetii au fost cele mai apreciate legume. Activitatile didactice din cadrul programelor au inclus vizite la ferme, ingijirea gradinilor de la scoli, cursuri si/sau concursuri de gatit, lectii cu nutritionisti, jocuri etc.

Cele mai recente rapoarte de monitorizare arata ca, in Romania, 66% dintre parintii intervievati dau copililor pachete cu mancare pentru scoala in fiecare zi, iar 57% sunt de parere ca nu pot asigura de fiecare data un pachet compus doar din alimente sanatoase. Peste 40% din parinti merg la restaurante de tip fast-food cu copiii de cel putin cateva ori pe luna. Alimentele care apar pe principalele locuri in dieta zilnica a elevilor sunt legumele si fructele (93%), carnea (80%), produsele lactate (75%) si dulciurile (70%).

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top