Legături Între Managementul Resurselor Umane şi Managementul Proiectelor (Partea4)

   4. Legături între Managementul Resurselor Umane şi Managementul de Proiect. 

   Pentru a se asigura eficienţa echipei care implementează proiectul şi o bună interrelaţionare a membrilor echipei de proiect se face apel la managementul resurselor umane.

Managementul resurselor umane fiind prezent în cadrul MP încă din faza zero de la începutul proiectului. Principalele activităţi ce se regăsesc între MRU şi MP sunt: recrutarea şi selecţia resurselor umane, analiza şi proiectarea postului funcţie de atribuţii, dezvoltarea resurselor umane, managementul carierei, motivaţie şi performanţă, evaluarea performanţelor resurselor umane, managementul recompenselor, management comunicaţiilor şi managementul conflictelor.

Există numeroase activităţi şi intervenţii ale DRU ce necesită manageri de proiect şi abordări adecvate ale managementului de proiect. (Fuller 1997). Un sistem de MP este un element cheie pentru intervenţiile DRU şi dezvoltarea organizaţională (McLean 2006). Conform lui McLean (2006), stabilirea unei abordări efective la managementul de proiect este esenţială în primele faze de acţiune a cercetării şi dezvoltării organizaţionale, şi pe parcusul punerii în aplicare a intervenţiilor legate de DRU. Chiar dacă literatura de specialitate privitoare la DRU şi practicile managementului de proiect s-a extins foarte mult în ultimele decenii, intersecţia dintre aceste două zone nu a fost examinată exhaustiv. Gilley (2002) a poziţionat managementul de proiect ca fiind central pentru succesul implementării DRU. Întelegerea scopului literaturii ce explorează legăturile PM-DRU este important pentru DRU şi succesul organizational şi managementul de proiect însuşi este un cadru esenţial prin care acţiunile organizaţionale pot fi examinate.[4]

Prin alăturarea celor două domenii (MRU şi MP) observăm faptul că, în acelaşi timp, se suprapun şi se completează în termeni conceptuali şi/sau teoretici.

– procesul de trimitere a inputului informaţional către resursele umane îl regăsim în etapa de iniţiere a managementului de proiect.

– această etapă duce la stimularea potenţialului creativ uman care în etapele managementului de proiect este cuprinsă în planificare.

– ca rezultat al planificării sunt antrenate resursele naturale existente, acest proces fiind cuprins în etapa de executare a proiectului.

– în urma executării planului de proiect, scopul proiectului este realizat şi se ajunge la procesul de predare şi luare în primire a resurselor materiale acumulate, de către beneficiar, etapă cunoscută ca “inchidere” (output) în MP.

     În realitate chiar dacă există o legătura puternică între MRU şi MP, legătura nu este de natură simbiotică, ci mai degrabă se află la un nivel de fraternitate. MRU având o implicare mai mare asupra domeniilor în care se prezintă iar MP neputând să existe fără contribuţia MRU. Este un nivel de fraternitate în care MRU stă la baza MP, MP este dependent de MRU, MRU nu depinde de MP dar are trăsături ale acestuia. Chiar dacă managementul de proiect a fost propus să sprijine practicanţii şi organizaţiile în MRU, lipsa unei cercetări exhaustive şi a unei teorii asociate cu conexiunile între managementul de proiect şi DRU, înseamnă că nu avem întelegere suficientă privind practicile managementului de proiect în contextele MRU şi DRU.

   În concluzie, în cadrul contextului organizaţional din prezent, Avuţia Organizaţională Generală este baza, pilonul şi punctul de plecare dintr-o organizaţie. Este urmată la nivel de importanţă de Resursa Umană şi managementul acesteia, MRU fiind prezent pe tot parcursul ciclului de viaţă a proiectului şi chiar şi în afara acestuia.  Iar Managementul Proiectelor se află la final ca nivel de importatnţă datorită faptului că este dependent de AOG şi MRU, el fiind aşezat pe bazele stabilite de AOG şi MRU, însă reprezintă o rafinare şi un nivel superior de organizare a resurselor din AOG, folosindu-se de MRU.

 

Vezi si partile 1, 2 si 3 din seria de articole dedicate legăturilor dintre Managementul Resurselor Umane şi Managemetul Proiectelor.

Ionel Timisan

Ionel Timisan

Nascut in 1987, Ionel Timisan se descrie ca fiiind atent, meticulos, deschis spre nou si cu multa rabdare. Este absolvent al specializarii de “Inginerie Economica in domeniul Mecanic”, cu experienta profesionala in domeniul comertului, asigurari si IT dar si un obisnuit al activitatilor de voluntariat organizate in comunitatea locala. Debutand la varsta de 18 ani si fiind la inceput de evolutie profesionala, abordeaza activitatile desfasurate intr-o maniera tanara si cu un aer modern, participand activ la obiectivele intreprinse.

0 Replies to “Legături Între Managementul Resurselor Umane şi Managementul Proiectelor (Partea4)”

  1. Elena spune:

    Caut niste informatii si gasesc informatii 🙂 fain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top