Lege: Strainii vor putea cumpara terenuri agricole, dar localnicii vor avea drept de preemtiune

fermier_caruta.jpg

fermier_carutaDeputatii au adoptat ieri Legea privind reglementarea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice.

„Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament, chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Vor avea in schimb drept de preemtiune, in cazul vanzarii unui teren agricol, membrii comunitatii rurale, dar si statul roman. „Cei care lucreaza terenul, cei care sunt vecini si statul pot avea drept de preemtiune atunci cand se vinde un teren. Sper (ca presedintele Traian Basescu, n.r.) sa semneze cat mai repede si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014”, a precizat ministrul Agriculturii.

Proiectul de lege prevede si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va prelua activitatea, personalul si patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului si va trece in subordinea premierului.

Fonduri „cu dedicatie” pentru clientela politica?

Toti ieri a mai fost aprobata o initiativa legislativa de infiintare a fondurilor mutuale. Aceasta noua lege a starnit unele reactii dure din partea agricultorilor.

Legea spune ca pot fi organizate pana la patru fonduri mutuale, acestea fiind organizatii neguvernamentale deschise, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica. Mai exact, fermierii care exploateaza peste 20% din suprafata agricola a Romaniei sau echivalent in UVM (unitate vita mare)/ha al animalelor detinute pot infiinta un astfel de fond.

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), spune ca aceasta prevedere a fost introdusa pentru a satisface interese private, astfel incat un numar cat mai mare de „favoriti” sa poata beneficia de fondurile puse la dispozitie pentru organizare. Este vorba de cei peste 400 de milioane de euro, reprezentand bani de la de la Uniunea Europeana si bugetul de stat.

Desi s-a renuntat la obligativitatea agricultorilor de a adera la un astfel de fond, in cazul in care un membru al fondului mutual beneficiaza de o compensatie financiara din partea fondului din care face parte, acesta isi asuma statutul de membru al fondului mutual respectiv, pentru inca o perioada de minimum trei exercitii financiare consecutive, se mai arata in actul adoptat ieri de deputati.

„Renuntarea la obligativitatea aderarii fermierilor la aceste fonduri mutuale si la reprezentativitatea cros-sectoriala genereaza o forma total nesustenabila din punct de vedere financiar a acestor fonduri mutuale. Acest fapt va conduce la esuarea lamentabila a proiectului si la imposibilitatea gestionarii de catre autoritati si partenerii privati a riscurilor cu care se confrunta agricultura”, a Alex Jurconi, presedintele Pro-Agro.

privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top