legea atarctiei„Gandirea este o energie creatoare. Ea atrage toate elementele necesare pentru materializarea obiectului asupra careia se focalizeaza.” Charles F. Haanel

Pe baza acestui principiu a fost realizat filmul „The Secret”. Fiind totusi o fictiune, dar plecand de la anumite principii neurologice corecte, autorii au fortat scenariul, poate prea mult in cateva randuri.
Nu este suficient sa ne gandim ca maine dimineata vom avea un Ferrari in parcare ca acesta sa si apara. Legea atractiei universale nu functioneaza in acest mod simplist oricat ar vrea autorii sa demonstreze acest lucru. Totusi, exista anumite instrumente si procese realiste, fundamentate din punct de vedere stiintific, care functioneaza pe acest principiu, asa cum vom vedea in continuare.
In acest articol vei vedea cum functioneaza mecanismul „feed forward” si cum acesta face usoara atingerea obiectivelor sau, din contra, ne impiedica sa avem rezultatele pe care ni le dorim.
Stabilirea si formularea unui obiectiv nu sunt suficiente pentru ca acesta sa fie deja atins. Trebuie ca obiectivul sa fie realist si, evident, trebuie sa initiem si sa sustinem cu succes anumite actiuni. Daca obiectivele setate sunt fezabile in raport cu noi si cu mediul inconjurator, acestea pot fi atinse mult mai usor avand o gandire si o stare mentala potrivita contextului.
Oricare ar fi obiectivul tau, presupunand ca ti l-ai setat corespunzator, proiectia mentala, pe care tu o faci privind situatia, devine cu rapiditate o cauza pentru modul, eficienta sau intensitatea cu care vei actiona. Oricat ar suna de ciudat, putem spune ca anticiparea unui efect viitor devine o cauza pentru o stare din prezent.

Cel mai potrivit ar fi sa luam cateva exemple pentru a lamuri pe deplin cum functioneaza acest mecanism numit „feed forward”.
Exemplul 1 – directorul de marketing
Sa presupunem ca suntem director de marketing si ca ne-am setat ca obiectiv sa realizam o noua campanie pentru produsul „X”. Doar ca, pentru a realiza acest lucru, primul pas ar fi ca, in cadrul unei intalniri, sa convingem bordul director sa suplimenteze bugetul. in acest moment intra in joc propriul nostru creier care poate fi de ajutor sau ne poate sabota, cum putem vedea in scenariile de mai jos:
Scenariul 1 – proiectia negativa
Putem incepe sa ne imaginam intalnirea cu bordul director intr-o atmosfera oarecum tensionata. Aceasta proiectie declanseaza o serie de stari nedorite cum ar fi:
suntem ingrijorati si, eventual, nu mai dormim bine;
suntem stresati si ne scade randamentul;
putem chiar sa nu mai realizam prezentarea pentru intalnire asa cum ne-o doream din aceasta cauza.
Unde va conduce acest sir de stari? Va conduce la o imagine si mai dezastruoasa a intalnirii, in care membrii bordului „ne vor sfasia in bucati”. Evident ca suntem din ce in ce mai tensionati, scade pofta de mancare si nu mai avem energia necesara sa putem realiza prezentarea pentru intalnire. incepem sa simtim presiunea timpului, se instaureaza panica, iar aceasta va duce la o imagine apocaliptica a intalnirii, in care vom fi efectiv spulberati si dati afara. Acum suntem convinsi ca vom ramane fara serviciu si ca nu vom mai avea cu ce sa platim ratele la banca. in acest moment suntem paralizati de spaima, iar intalnirea trebuie sa aiba loc maine dimineata.
Cauza este plasata in viitor si este reprezentata de imaginea sau filmul pe care noi o formam despre modul cum va decurge intalnirea cu bordul director (un posibil dezastru).
Efectul este plasat in prezent si este reprezentat de starea noastra actuala (paralizati de spaima).

Care credeti ca va fi rezultatul? in niciun caz unul placut pentru ca starea noastra nu va fi una de inalta performanta ci, mai degraba, una in care toate resursele interne sunt blocate, iar noi vom intreprinde un set de actiuni ineficiente, pentru ca suntem paralizati de spaima.
Scenariul 2 – proiectia pozitiva
Sa vedem in antiteza si o posibila proiectie pozitiva. in acest nou scenariu, incepem prin a ne imagina intalnirea cu bordul director intr-o atmosfera colegiala. Ce efecte vom observa si vom simti in starea noastra?
acest lucru ne face sa fim relaxati si sa creasca randamentul in elaborarea prezentarii;
ne putem vizualiza prezentand cu aplomb noua strategie de marketing pentru produsul „X”, prezentare pe care membrii bordului o urmaresc cu atentie si interes.
Care va fi efectul? Ce stare vom avea? Noua imagine despre modul cum va decurge intalnirea ne da „aripi” si realizam una dintre cele mai bune prezentari din cariera. Acum ne imaginam cum participantii de la intalnire ne felicita si ne propun, eventual, in urmatoarea perioada o marire de salariu. Ratele la banca devin mai putin semnificative si putem sa ne gandim la achizitionarea unei masini noi in viitorul apropiat sau mediu.
Observati cum orice imagine pe care o oferim viitorului devine o hrana si o cauza care ne va pune intr-o anumita stare, care va deschide un nou ciclu ce se repeta si se amplifica pana la momentul in care apare confundarea cu realitatea. si asta deoarece „Creierul uman nu poate face diferenta intre realitate si imaginatie!”
Exemplul 2 – directorul de HR
Suntem director de HR si avem de sustinut un training angajatilor din cadrul departamentului de vanzari pentru imbunatatirea lucrului in echipa. Vedem,si aici, ce genereaza o proiectie pozitiva sau, dimpotriva, una negativa:
Scenariul 1 – proiectia negativa
in timp ce lucram la designul de curs, ne imaginam cum va avea loc prima zi de formare. Ne vedem intr-o sala ticsita cu angajati nemotivati si care ar vrea sa fie oriunde, numai acolo nu. Avem emotii din aceasta cauza, ne auzim vocea tremuranda si simtim cum ne transpira palmele. Acest „film” ne modifica starea actuala, insa nu intr-un sens bun. Devenim stresati, dispare creativitatea, iar elaborarea designului de curs incepe sa stagneze. Imaginea despre prima zi de curs in aceste conditii se modifica, vedem cum participantii rad cu capul in palme si ne imaginam pe noi insine transpirand abundent in fata lor, incapabili sa scoatem un sunet. Acest film „updatat” ne modifica si mai mult starea actuala. Acum suntem aproape paralizati de spaima, timpul trece si designul de curs pare imposibil de terminat.
Scenariul 2 – proiectia pozitiva
in timp ce lucram la designul de curs, ne imaginam cum va avea loc prima zi de formare. Ne vedem intr-o sala ticsita cu angajati care manifesta o oarecare curiozitate legata de subiectul prezentarii. Acest lucru ne motiveaza sa realizam un design de curs nonconformist care sa le starneasca si mai mult interesul, modificam prezentarea si o facem mai atractiva. Imaginea despre prima zi de curs se modifica substantial, vedem cum participantii se implica din ce in ce mai mult, ofera feedback constructiv si procesul didactic decurge bine. Acest nou film ne modifica si mai mult starea actuala. Acum suntem aproape bucurosi, designul de curs este aproape gata si timpul trece prea incet deoarece suntem nerabdatori sa sustinem trainingul.
Ambele exemple prezentate anterior descriu un proces care, in programarea neurolingvistica, se numeste „feed forward”. Acesta este un proces ciclic de tip cauza – efect elaborat de catre Marshall Goldsmith pentru a imbunatati continuu ceea ce facem in viata de zi cu zi.
Cauza este plasata in viitor si este reprezentata de imaginea/ filmul pe care ne-o/ ni-l formam despre modul cum va decurge intalnirea cu bordul director.
Efectul este plasat in prezent si este reprezentat de starea noastra actuala.
Se poate observa, in scenariile descrise anterior, cum imaginea noastra despre intalnirea care urmeaza sa aiba loc schimba starea prezenta care, la randul ei, modifica si intareste imaginea/ filmul despre intalnire si asa mai departe.
Cu fiecare ciclu, atat imaginea despre intalnire, cat si starea noastra actuala se modifica progresiv, pana cand ating cote nebanuite (atat in sens pozitiv, cat si negativ).
Psihicul fiecaruia dintre noi este, in mod natural, permanent angrenat in procese de tip „feed – forward” atat in sens pozitiv, cat si negativ.
De fiecare data cand va imaginati un lucru negativ, amintiti-va ca acesta poate fi inceputul unui ciclu de ganduri si stari negative, de multe ori fara sfarsit.
Evident, este valabil si viceversa. Amintiti-va ca, de fiecare data cand va imaginati un lucru placut, oricat de mic, acesta poate fi inceputul unui ciclu care poate creste in intensitate si profunzime, schimbandu-va viata in bine.
Mintea noastra este precum o gradina in care trebuie sa ingrijim plantele, nu buruienile. Orice imagine negativa trebuie scoasa din minte asemenea unei buruieni, pentru ca poate declansa un proces ciclic de tip feed forward care va sufoca plantele.
Unii oameni isi traiesc intreaga viata urmand un asemenea proces. Multi nu iau decizii care sa le schimbe viata in bine tocmai pentru ca fac proiectii negative. Altii nu isi urmeaza pasiunile din acelasi motiv.
Proiectiile pozitive nu trebuie puse in antiteza cu managementul riscurilor. Tocmai din aceasta cauza obiectivele setate trebuie sa fie SMART, sa fie in acord cu puterile si abilitatile noastre si sa fie congruente cu mediul inconjurator. Este bine sa fie luat in calcul si ce ar putea sa nu mearga, sa anticipam si sa contracaram. Proiectia pozitiva nu exclude negarea unor posibile probleme, ele pot sa coexiste (de exemplu o proiectie pozitiva despre cum vom depasi un obstacol in viitor poate chiar sa ajute la depasirea acestuia).
Daca obiectivele setate sunt realiste, fezabile si in acord cu mediul inconjurator, atunci generarea unui proces de tip „feed – foward” pozitiv ajuta in mod decisiv la atingerea lor!

Ce ai putea face pentru a stimula procesele de tip „feed forward” pozitive si a le atenua pe cele negative:
1. inconjoara-te de oameni care ruleaza preponderent procese de tip „feed forward” pozitive;
2. Devino constient de acest proces, de felul cum iti influenteaza starea si obiectivele si, pe masura ce-l opresti, la un moment dat vei „uita” cum sa-l generezi in sens negativ. Opreste-l pur si simplu, modifica-ti postura, atitudinea, fiziologia, zambeste, inspira si expira profund;
3. Genereaza procese de tip „feed forward” in sens pozitiv prin accesarea de stari benefice atunci cand iti imaginezi lucruri si situatii din viitor. Starile de incredere, relaxare, creativitate, concentrare etc., care ajuta decisiv sa punem bazele unui proces de tip „feed forward” durabil si de efect, pot fi obtinute foarte usor printr-un alt proces numit in programarea neurolingvistica ancorare.
4. Mergi la cursuri de dezvoltare personala si la sedinte de coaching pentru a sustine procese de tip „feed forward” in sens pozitiv;
5. Citeste cartile care te ajuta si evita-le pe cele care doar te incurca;
6. ingrijeste-te de starea ta fizica. Fa miscare, sport, ai grija la alimentatie. De fapt, ai grija de toate acele elemente care-ti dau o stare plina de energie, pentru ca scenariile negative apar, de obicei, atunci cand suntem lipsiti de energie.
Putem observa cum aceste procese sunt prezente in mod continuu in viata noastra. Pana la urma acest mecanism este un stil de viata, un mod in care alegem sa ne traim existenta.
Legea atractiei, pentru oameni, este simpla proiectie pe care noi o facem despre viitor. Modul cum aceste proiectii, in viitor, intra intr-o bucla care genereaza starea noastra actuala si repetarea continua a acestui proces sunt, de fapt, singurele lucruri aflate sub controlul nostru. Putem spune ca vom fi atrasi de ceea ce proiectam si vom atrage in viata noastra ceea ce vizualizam. Astfel, vorbim de o realitate in care noi suntem cauza.

Legea atractiei inteleasa superficial poate deresponsabiliza grav si poate duce la dezamagiri fantastice, motiv pentru care am propus o abordare realista in care lucrurile pot intra simplu in controlul nostru.

Articol scris de Dan Lambescu – trainer Extreme Training

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top