Legea darii in plata se va aplica si la programul Prima Casa

Casa-Bani1.jpg

Prima CasaLegea darii in plata se va aplica si celor care au contractat credite prin programul Prima Casa, au votat senatorii din comisiile Economica si Juridica reunite, fiind respinsa cererea bancilor si a BNR de a fi exclus programul guvernamental din proiectul de lege.

Senatorii au votat cu 7 voturi „pentru” excluderea creditelor din programul Prima Casa si 8 voturi „impotriva”.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a pledat anterior, ca si reprezentantii BNR, pentru excluderea programului Prima Casa din sfera de aplicare a legii darii in plata.

„Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case in prezent. Daca programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e daca ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util”, a spus Jiru.

De la lansarea programului, in 2009, pana in prezent au fost acordate peste 166.000 garantii, pentru finantari in valoare de peste 3.202 milioane de euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. In cursul acestui an au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Pe ultima suta de metri din 2015, guvernul a decis ca programul Prima casa sa continue in 2016, desi inca din toamna au aparut voci care au contestat acest program. Astfel, executivul a decis ca rata dobanzii la creditele acordate prin Prima casa sa fie de 2% in loc de 2,5% cat era anterior, plus nivelul indicatorului Robor la trei luni.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.