Lipsa acuta de finantare: doar un sfert dintre IMM-uri mai acceseaza credite bancare

monezi_calculator.jpg

monezi_calculatorPrincipala bariera in ceea ce priveste relansarea procesului investitional si reintrarea economiei romanesti pe un nou ciclu de crestere o reprezinta accesul dificil la finantare al IMM-urilor, arata un studiu intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, 91,27% din IMM-uri s-au autofinantat, 25,75% au obtinut credite bancare, iar mai putin de 3% din intreprinderi au utilizat leasingul. Fata de anul precedent, situatia prezinta o deteriorare semnificativa, concretizata in cresterea cu 16,37 % a ponderii IMM-urilor care s-au autofinantat, si scaderea procentului celor care au apelat la credite bancare (-4,65%) si leasing (-4,87%).

Pe de alta parte, sumele alocate in 2014 de la bugetul de stat pentru programele guvernamentale destinate IMM-urilor cumuleaza doar 301.000.000 lei (aprox. 67 mil. euro, 0,045% din PIB):

  • 6 programe tematice: 51.000.000 lei
  • Schema de minimis: 500.000.000 lei pentru 2 ani – 250.000.000 lei/an

CNIPMMR sustine ca, prin alocarea a 300 milioane de euro anual, pentru o perioada de 5 ani, se pot obtine urmatoarele rezultate cumulate:

  • crearea a minimum 300 mii noi locuri de munca;
  • contributia la cresterea economica (PIB) cu 4,26%;
  • cresterea veniturilor statului cu 1,77 miliarde de euro (un excedent de 270 milioane de euro fata de alocarile bugetare);
  • realizarea unor investitii in economia Romaniei in cuantum de minimum 4,410 miliarde euro.

Reprezentantii IMM-urilor cer adoptarea unor masuri care sa largeasca accesul micilor intreprinzatori la finantare.

Sunt propuse inclusiv instrumente alternative, precum:

  • Furnizarea de seed-capital, in special pentru categoriile defavorizate: tineri, femei etc.
  • Furnizarea de capital de risc, pentru industriile de varf si ideile inovative, prin infiintarea unor fonduri speciale cu finantare cel putin partiala din fondurile europene si cele de la bugetul statului.
  • Furnizarea de microcredite, indeosebi pentru intreprinzatorii a caror afacere se aseamana cu statutul de liber profeionist/ mestesugar (profitabilitatea levitaza in jurul castigului salarial mediu), asigurand astfel o mai buna penetrare a fondurilor in plan teritorial.
  • Diversificarea si amplificarea serviciilor de garantare si contragarantare pentru agentii economici (cu prioritate pentru IMM-uri) , valorificand cele mai bune practici din UE.
  • Infiintarea unei banci speciale dedicate IMM-urilor sau programelor speciale de creditare a micilor intreprinzatori.

Sursa: CNIPMMR

Cine ar trebui sa se implice pentru a corecta deficitul de finantare a IMM-urilor: bancile sau statul? Spuneti-va parerea la rubrica de comentarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top