Lista de intrebari frecvente privind masura de finantare 313 – PNDR

agricultura11.jpg

Expertii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) au oferit raspunsul la cateva intrebari ale beneficiarilor privind Masura 313Incurajarea activitatilor turistice” din cadrul PNDR (in Buletinul Informativ al lunii aprilie 2012).

1. Va rugam sa ne clarificati aspectul privind domiciliul solicitantului in scopul accesarii Masurii 313 pentru investitiile in agroturism?

Ca urmare a solicitarilor primite din partea potentialilor beneficiari privind clarificarea aspectului referitor la folosirea termenului „domiciliul” pentru investitiile in agroturism, in contextul prezentei mentiuni din Ghidul Solicitantului, versiunea martie 2012, „in cazul pensiunilor agroturistice (constructie noua), la momentul aplicarii, solicitantul va avea domiciliul in locatia/gospodaria/comuna respectiva, iar la momentul finalizarii investitiei, beneficiarul trebuie sa domicilieze permanent in locatia/gospodaria in care s-a infiintat pensiunea agroturistica (fie in aceeasi cladire, fie in cladire independenta)”, dorim sa va aducem urmatoarele clarificari:

– utilizarea termenului „domiciliul” este una generica in contextul Ghidului Solicitantului, in acesta regasindu-se termenii „domiciliul” si „domiciliul permanent”, iar in intelesul Ordonantei de Urgenta nr. 97 din 14 iulie 2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, cu modificarile si completarile ulterioare, se regasesc termenii de „resedinta” si „domiciliu”. Prin urmare, in intelesul Ghidului Solicitantului, prin „domiciliu” se intelege atat resedinta, cat si domiciliul, iar „domiciliu permanent” se atribuie doar domiciliului.

2. In cazul in care comuna unde se va realiza investitia pe Masura 313 nu figureaza in Anexa 10, se poate depune proiect in cadrul acestei masurii?

Spatiul rural eligibil in acceptiunea Axei III si implicit a acestei Masuri, cuprinde totalitatea comunelor ca unitati administrativ-teritoriale impreuna cu satele componente.

Satele apartinatoare de orase si zonele periurbane nu sunt eligibile. Toti beneficiarii acestei Masuri trebuie sa fie inregistrati si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural. Proiectele care nu se regasesc in zonele mentionate in Anexa 10 la Ghidul Solicitantului nu vor primi punctaj.

3. Pentru aplicarea criteriului de selectie nr. 5 (Investitii in activitati recreationale) va rugam sa ne comunicati cum se determina ponderea componentei majoritare, avand in vedere ca piscina si sauna vor fi amplasate la primul nivel al constructiei, iar la nivelul 2 si 3 vor fi amplasate spatiile pentru prepararea si servirea mesei si camerele de cazare?

In cazul in care activitatile recreationale (piscina, sauna) deservesc doar turistii din pensiune, atunci intregul proiect este inclus in componenta a), cu intesitatea sprijinului de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Pentru ca investitia sa fie incadrata si in componenta b), solicitantul trebuie sa demonstreze ca investitia va deservi si alti turisti din localitate, prin prezentarea codului CAEN aferent, prin prognoza economica si prin realizarea tuturor spatiilor necesare desfasurarii activitatii pe acest cod CAEN, independent de structura de primire turistica.

4. Avand in vedere intensitatea diferentiata a sprijinului nerambursabil, va rugam sa ne precizati daca pentru un proiect combinat se intocmesc doua bugete distincte, respectiv un buget pentru componenta a) cu 50% sprijin nerambursabil si un alt buget pentru componenta b) cu 85% sprijin nerambursabil?

In cazul proiectelor combinate, (care prevad tipuri de investitii din mai multe componente) finantarea acestora va fi acoperita din anvelopa financiara a componentei dominante.

De exemplu, pentru un proiect care combina actiuni din componenta a) – structura de primire turistica (vila) si componenta b) – activitati recreationale, in care componenta b) este majoritara, se pot obtine pana la 200.000 de euro, incadrati in bugete separate si un buget totalizator, dupa cum urmeaza:

  • 50% pentru structura de primire turistica (vila) si in limita a 200.000 euro;
  • 85% pentru activitati recreationale, in limita de diferenta dintre valoarea maxima de 200.000 de euro si valoarea structurii de primire turistica (vila).

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

4 Replies to “Lista de intrebari frecvente privind masura de finantare 313 – PNDR”

  1. Sofianu Lavinia spune:

    Am teren și constructie corespunzătoare unei pensiuni agroturistice iar eu indeplinesc condițiile menageriale impuse de legislație. Pot include în proiectul general al pensiunii o extindere,o seră și un adăpost pentru animale? Multumesc

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua,

      Pentru a primi un raspuns la aceste nelamuriri, va recomand sa ii contactati direct pe cei de la APDRP: http://apdrp.ro/content.aspx?item=1818&lang=RO

      Mult succes!

  2. cornea tatiana spune:

    Pentru prima data este posibilitatea transformarii unei locuinte familiale in spatiu de cazare cu scop turistic prin Msura 313.
    Intrebare : 1 – casa poate fi intr-un stadiu la rosu ? precizez ca proiectul initial a fost conceput pentru vila agroturistica, am renuntat sa depun cerere de finantare in 2009, incepand constructia pe cont propriu, dar a urmat criza, si nu am mai reusit sa o finalizez ;
    2 – pentru asigurarea cotei parti de cofinantare poate fi luat in considerare imobilul existent si care urmeaza a fi trasformat in locatie turistica ?
    Va multumesc
    Cu stima,
    Tatiana Cornea

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua doamna Cornea,

      Nu va putem oferi un raspuns exact deoarece noi personal nu scriem cereri de finantare, insa va recomand sa sunati aici, sau la Oficiul Judetean APDRP: http://apdrp.ro/content.aspx?item=1829&lang=RO, pentru a va putea spune cu certitudine.

      Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top