Lista proiectelor prioritare finantate din fonduri structurale

liste.jpg

Guvernul Romaniei a aprobat o lista extinsa de 150 de proiecte prioritare si strategice, in valoare totala de aproximativ 14 miliarde de euro, care sunt sau vor fi finantate din fonduri structurale si de coeziune pentru perioada de programare 2007-2013. Precedenta lista, aprobata de executiv la 2 noiembrie 2011, continea date referitoare la 100 de proiecte.

Noua versiune a listei de proiecte prioritare cuprinde:

  • 97 de proiecte din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, in valoare totala de aproape 7 miliarde de euro,
  • 37 de proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial Transport, in valoare totala de aproximativ 5,7 miliarde euro,
  • 5 proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, in valoare totala de aproximativ 0,35 miliarde de euro,
  • 11 proiecte in cadrul Programului Operational Regional, in valoare totala de cca. 1 miliard de euro.

Extinderea listei s-a efectuat pornind de la propunerile avansate de autoritatile de management, care au avut in vedere si corelarea cu proiectele propuse in contextul discutiilor privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD). Astfel, dintre cele 150 proiecte prioritare, 82 prezinta relevanta pentru implementarea SUERD proiecte (81 in domeniul mediului si 1 proiect in domeniul transporturilor).

Lista va fi publicata la 12 aprilie pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Europene si va fi reactualizata cu o frecventa bilunara, pe baza informatiilor furnizate de autoritatile de management in legatura cu progresele in implementarea/ pregatirea acestor proiecte.

Elemente de context

Guvernul Romaniei a aprobat in noiembrie 2011, prin memorandum, „Lista de proiecte prioritare finantate din Fondurile Structurale si de Coeziune” care cuprindea informatii despre 100 proiecte prioritare aflate in etapa de implementare, in valoare totala de 8,10 miliarde de euro, din care 5,28 miliarde de euro, contributie de la Uniunea europeana. Ulterior, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane completarea listei cu alte proiecte de importanta strategica, aflate in diverse stadii de pregatire, avand impact deosebit asupra economiei, dar si asupra absorbtiei fondurilor europene.

Luand in considerare observatiile formulate de Comisia Europeana si in consultare cu autoritatile de management, Ministerul Afacerilor Europene a introdus alte 63 proiecte si a eliminat un numar de 13 proiecte (fie pentru ca aveau valoare relativ mica, fie pentru ca finalizarea implementarii era prevazuta in semestrul I din 2012, fie pentru ca unele se regaseau in Planurile Integrate de Dezvoltare Urbana introduse ca proiecte de sine statatoare). Dintre proiectele nou introduse, 53 sunt in diferite stadii de pregatire, iar 10 sunt in curs de implementare.

Rezultatele monitorizarii efectuate de Ministerul Afacerilor Europene in perioada noiembrie 2011- martie 2012 privind progresul in implementarea celor 100 de proiecte prioritare au evidentiat necesitatea identificarii unor masuri urgente de impulsionare a procesului de implementare.

Prin urmare, cu aprobarea guvernului, Ministerul Afacerilor Europene a initiat demersurile pentru contractarea de asistenta tehnica finantata prin Programul Operational Asistenta Tehnica – Facilitatea de Asistenta Tehnica, care va oferi sprijin in infiintarea a doua grupuri operative („task force”), alcatuite din echipe operative de experti in domenii precum mediu, transporturi si achizitii publice.

Acest grup operativ va avea ca principale atributii: monitorizarea stadiului implementarii proiectelor prioritare, identificarea problemelor si a blocaje aparute in implementare, propunerea unor solutii concrete de rezolvare a problemelor/ accelerare a implementarii.

In perioada urmatoare, se vor derula doua proiecte pilot, ce se vor concentra pe analiza unui numar limitat de proiecte in domeniile mediu si transporturi (16 + 20 proiecte). Pe baza concluziilor formulate in cadrul acestor doua proiecte, se va defini mecanismul de monitorizare ce va implementat de grupul operativ permanent. Implementarea efectiva a mecanismului va fi realizata printr-un contract de asistenta tehnica incheiat de Ministerul Afacerilor Europene.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

2 Replies to “Lista proiectelor prioritare finantate din fonduri structurale”

  1. Finantare.ro spune:

    Buna ziua domnule Mazur,

    In cadrul programelor cu finantare europeana, RM ar putea participa ca si partener, deoarece nu poate depune cerere in calitate de solicitant.

    Succes!

  2. DR.Marin Mazur, prin cumul la IMI-NOVA spune:

    In ce conditii ar putea participa Republica Moldova,inclusiv institutiile din bransa Cultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top