Liviu Voinea: „Sursele cresterii economice de 1,6% in 2013 sunt consumul, fondurile europene si reformele structurale”

Liviu_Voinea.jpg

Liviu_VoineaCresterea economica de 1,6% estimata pentru 2013 este una conservatoare, iar sursele acesteia vor fi consumul, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Acesta a explicat ca, pe de alta parte, alocarile de resurse pentru atragerea de fonduri europene contribuie la cresterea deficitului bugetar. Astfel, deficitul bugetului general consolidat anul acesta este de 13,3 miliarde lei, din care zece miliarde lei provin de la fonduri europene.

„In acest an Romania si-a propus in buget o tinta moderata de absorbtie de 11 miliarde lei, dar alocam bani de la buget 21 miliarde lei pentru a atrage bani europeni, cofinantari, prefinantari… Practic, cheltuim 21 miliarde pentru a atrage 11 miliarde. Sigur ca acesti bani, 21 miliarde lei, ni se vor intoarce anii viitori, dar diferenta este foarte mare, de zece miliarde lei. De ce este foarte mare? Pentru ca am fost foarte prudenti cand am estimat acei 11 miliarde. Ar putea fi 13 miliarde, sau 15 miliarde lei si deficitul sa fie mai mic. Dorinta Guvernului este sa absorbim toti cei sase miliarde euro care ne sunt pusi la dispozitie anul acesta. In aceste conditii efortul de absorbtie a banilor europeni contribuie foarte mult la deficit pe termen scurt, dar pe termen mediu este un factor de crestere”, a subliniat ministrul delegat pentru buget.

Mai multe detalii: Capital.ro

Foto: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.