MADR: Investitiile daneze se consolideaza pe piata romaneasca

eb9bf436458080249c7633d607611800_XL.jpg

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit miercuri, 6 septembrie 2017, pe ambasadorul Regatului Danemarcei in Romania, E.S. Dl Karsten Vagn Nielsen. Ambasadorul a fost insotit de Seful Sectiei Comerciale din cadrul Ambasadei Danemarcei, precum si de reprezentantul unui grup de companii cu o experienta vasta in administrarea de productii de porci la scara larga.

In introducere, Ambasadorul a facut o prezentare a investitiilor daneze de pe piata romaneasca, o parte dintre acestea aflandu-se de mai multi ani in tara noastra si dezvoltandu-se in toata aceasta perioada. De asemenea, Ambasadorul a mentionat ca Romania are un potential foarte mare in domeniul agriculturii, subliniind in acelasi timp ca investitorii danezi care activeaza pe piata din Romania vor continua investitiile in tehnologie si know-how pentru a dezvolta companiile si a deveni mai profitabile de la an la an.

In cadrul intalnirii, ministrul Petre Daea a afirmat ca Romania a obtinut performante deosebite in producerea cerealelor, situandu-se pe locul I la suprafata cultivata cu porumb in Europa si avand o vasta experienta in cresterea suinelor. De altfel, de-a lungul timpului, fermierii romani au dobandit experienta, s-au dotat tehnic, astfel ca randamentele au crescut de la an la an, ceea ce creeaza premisele sporirii efectivelor de porci. in acelasi timp, ministrul a evidentiat ca este momentul sa ne gandim cum sa dezvoltam partea de reproductie, astfel incat sa avem materialul biologic din Romania, in conditii de maxima securitate. „Suntem deschisi oportunitatilor de investitii straine si, mai ales, dorim sa facilitam parteneriate agricole de toate tipurile, de la sectorul cresterii animalelor, pana la procesarea de produse”, a precizat ministrul Petre Daea.

Un alt subiect discutat in cadrul intalnirii de azi l-a constituit pesta porcina africana, investitorii danezi aratandu-se preocupati de riscurile pe care aceasta boala le implica. Din acest punct de vedere, ministrul Petre Daea i-a asigurat pe oaspetii danezi ca sistemul sanitar veterinar din Romania este foarte bine pus la punct, autoritatile actionand foarte bine si prompt la primul caz semnalat la Satu Mare. Ministrul a aratat ca Romania a fost libera de pesta porcina africana pana in 31 iulie 2017, cand a fost confirmat primul focar la porcii domestici din gospodariile populatiei, la periferia municipiului Satu-Mare, judetul Satu-Mare, aflat la granita cu Ucraina, stat unde boala evolueaza din anul 2012, atat la porcii domestici, cat si la porcii mistreti. Pe data de 1 august 2017 a mai fost confirmat un al doilea focar secundar, iar de atunci situatia este stabila in privinta acestei boli, neinregistrandu-se niciun focar nou.

Totodata, ministrul a explicat ca imediat dupa aparitia suspiciunii de pesta porcina africana, autoritatile veterinare judetene, impreuna cu celelalte autoritati teritoriale implicate in controlul bolii, au aplicat masurile necesare pentru stoparea bolii, asa cum prevede legislatia europeana de profil, transpusa in legislatia nationala si a activat planul de contingenta national pentru pesta porcina africana.

La finalul intalnirii de astazi, ministrul Petre Daea si-a exprimat dorinta ca in perspectiva Politicii Agricole Comune dupa 2020 interesele Romaniei si ale Danemarcei sa conduca la o consolidare a relatiilor economice, astfel incat sa se asigure un climat favorabil pentru o dezvoltare propice in interesul actorilor din intregul sector.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top