MADR: Noi reglementari privind pasunatul animalelor domestice

719fb666b0ace48aca3c20e8ba12e1b2_XL.jpg

Pasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza.

Masura a fost luata astazi, in sedinta de guvern, printr-o ordonanta de urgenta care ridica interdictia pasunatului in perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pentru o parte din proprietarii animalelor domestice.

Guvernul a stabilit, prin ordonanta de urgenta, modificarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic. Potrivit noii reglementari, „se interzice pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie, cu exceptia cazurilor in care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau detine cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al detinatorului de teren pe care se pasuneaza”.

Vechea reglementare prevedea interdictia pasunatului pentru toti crescatorii de animale. Aceasta interdictie ar fi putut sa conduca la producerea de insemnate pierderi de animale prin mortalitati, sa creeze premisa renuntarii la activitatea de crestere a animalelor, depopularii spatiului rural, disparitiei locurilor de munca si imposibilitatii asigurarii hranei pentru populatie.

De asemenea, aplicarea sanctiunilor contraventionale pentru crescatorii de animale care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenul agricol sau au acordul scris al detinatorului de teren pe care se pasuneaza, pe de o parte, iar pe de alta parte, asa cum s-a mai evidentiat, pierderile importante in randul efectivelor de animale si reducerea veniturilor crescatorilor de animale, ar putea determina consecinte negative sociale si economice.

Prin aplicarea actului normativ adoptat astazi, Romania isi mentine calitatea de producatoare si exportatoare de produse de origine animala si va avea o contributie semnificativa la cresterea produsului intern brut.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top