Mai sunt 6 luni pana cand se va inchide robinetul cu banii din exerctiul financiar 2007-2013

euro_UE.jpg

euro_UELa finalul lui 2015, fonduri europene in valoare de aproape 5 miliarde de euro, pe exercitiul financiar 2007-2013, ar putea fi pierdute de Romania.

Dupa aceste sase luni, Romania nu va mai putea depune cereri de finantare, lucru care duce automat dezangajare, mai exact la pierderea sumelor necheltuite. Valoarea estimata a banilor europeni cu risc de dezangajare ar fi intre 3 si 5 miliarde de euro.

Absorbtia cea mai redusa este la infrastructura, unde mai bine de jumatate din proiecte au sanse egale cu zero sa fie finalizate (astfel incat sa obtina si decontarea sumelor eligibile) pana la 31 decembrie 2015.

Absorbtia cea mai ridicata este la fondurile pentru agricultura, unde – potrivit ultimelor estimari – riscul de dezangajare este sub 1%.

La finalul lunii iunie va fi transmisa Comisiei o lista a proiectelor aferente perioadei 2007-2013 care urmeaza a fi fazate“, afirma Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene. El sustinea ca „efortul acestor luni trebuie sa fie unul sustinut atat din partea autoritatilor, cat si din partea beneficiarilor, astfel incat rata absorbtiei la finalul lui 2015 sa fie una cuprinsa in intervalul 65-80%.

Mai multe detalii: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top