Manager de proiect

Cine poate fi manager de proiect si care sunt modalitatile prin care poti sa ocupi o astfel de pozitie in mod oficial?


In ultimii ani, apare tot mai stringenta nevoia ca orice proiect, din orice domeniu, sa fie infaptuit dupa reguli cat mai clare si dupa o metodologie unitara.

In consecinta, este nevoie de aplicarea metodelor si tehnicilor specifice managementului proiectelor, cu atat mai mult cu cat vorbim de implementarea proiectelor finantate cu bani europeni, care trebuie sa respecte criterii clare de transparenta si legalitate.

In cazul pregatirii in domeniul managementului de proiect nu exista un necesar finit si definit de cursuri si seminarii pe care o persoana trebuie sa le urmeze pentru a deveni specialist; cu
cat participi la mai multe sesiuni de instruire, cu atat incepi sa observi tot mai multe aspecte specifice acestei specializari, fiind ce in ce mai iscusit in a planifica, monitoriza si controla evolutia unui proiect.

Ce ar trebui sa faca o persoana care doreste sa-si dezvolte abilitatile de manager de proiect? Primul pas care trebuie facut pentru a deveni expert in managementul proiectelor este sa realizezi toate demersurile pentru a obtine un certificat de competenta in acest domeniu.

Prin Legea nr. 339 din 3 decembrie 2007 privind promovarea aplicarii strategiilor de management de proiect la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale judetene si locale, se face referire la faptul ca proiectele derulate de autoritatile publice locale, institutiile si serviciile publice de sub autoritatea sau subordinea acestora vor utiliza metodologii de management de proiect adecvate fiecarei categorii de proiecte care se deruleaza cu bani publici si cu cofinantare din partea unor organisme financiare terte.

In practica, aceste autoritati si institutii vor fi nevoite sa creeze departamente specializate si sa incadreze specialisti pregatiti in managementul de proiect, care vor initia si implementa proiecte finantate din bani publici si fonduri internationale, utilizand strategiile managementului de proiect.

Acreditarea competentelor non-formale in tara noastra reprezinta o problema care s-a conturat foarte repede, inca de la primele discutii despre reformarea sistemului calificarilor, la inceputul anilor 90.

In Romania, acreditarea completa a competentelor se limiteaza la certificatele purtand fie sigla Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru formarea initiala, fie cea a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse pentru formarea profesionala continua (long-life learning).

Recunoasterea oficiala a certificatelor este reglementata de Codul muncii, care nu permite societatilor, din sectorul public sau din cel privat, sa acrediteze formal nici o competenta. Inspectia muncii care controleaza inregistrarile din carnetul de munca, nu permite societatilor sa mentioneze decat acele calificari si functii bazate pe aceste doua tipuri de certificate, alt tip de acreditare a competentelor neputandu-se valida.

Dobandirea competentelor de manager de proiect poate fi certificata fie prin:
– absolvirea unui curs organizat in sistemul national de invatamant, un curs universitar de masterat sau un curs postuniversitar;
– absolvirea unui curs certificat de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA) si organizat de o firma specializata si acreditata in acest sens (furnizori de formare profesionala).

O a treia varianta – ce-i drept, mai rar utilizata – este aceea de a apela direct la serviciile unui centru de evaluare a competentelor profesionale, unde persoanele ce detin experienta practica in managementul de proiect pot sustine un examen de evaluare a competentelor profesionale, examen in urma caruia pot obtine un certificat de competenta recunoscut la nivel national.

Exista si variantele de certificare cu recunoastere la nivel international (ex: PMI), unde exista un numar semnificativ de asociatii profesionale si organizatii care activeaza in domeniul managementului de proiect. Recunoasterea lor pe plan national este una relativa, astfel de certificate fiind utile la certificarea competentelor individuale.

Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor este o autoritate administrativa autonoma cu rol consultativ in promovarea politicilor si strategiilor privind formarea profesionala a adultilor si indeplineste rolul de autoritate nationala pentru calificari. Pe langa numeroase alte atributii, CNFPA coordoneaza si activitatea de autorizare a furnizorilor de formare profesionala.

Acestia pot organiza programe de formare profesionala, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere nationala numai daca au prevazut in statut – sau, dupa caz, in autorizatia pentru desfasurarea unor activitati independente – activitati de formare profesionala si sunt autorizati in conditiile legii.

Programele postuniversitare de educatie permanenta, furnizate de institutiile de invatamant superior acreditate, precum si alte programe de formare profesionala a adultilor de nivel universitar, organizate in invatamantul superior, se supun numai mecanismelor specifice de autorizare si acreditare academica.

Angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective, aceste certificate putand avea chiar recunoastere nationala daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.

Revenind la importanta insusirii abilitatilor si deprinderii competentelor specifice managementului de proiect, trebuie sa mentionam ca, in vederea atragerii si implementarii proiectelor finantate din fonduri europene, este absolut necesar ca orice potential beneficiar sa aiba in vedere pregatirea si certificarea cel putin a unei persoane in domeniul managementului de proiect.

Chiar daca aceasta nu este o garantie a reusitei, cu siguranta va fi un factor care va usura foarte mult activitatea in etapele de implementare, monitorizare si raportare a proiectelor.


Pentru cei care cauta serviciile unui trainer, Managementul-proiectelor.ro recomanda www.Traineri.ro.

Sursa: euROpeanul.ro, 25 august

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top