Manastirile Bucovinei si-au recapatat stralucirea prin REGIO

biserica11.jpg

Beneficiind de finantarile dedicate patrimoniului cultural prin Programul Operational Regional, Manastirile Dragomirna, Moldovita si Sucevita au avut parte de lucrari de conservare, restaurare si consolidare care le-au permis sa-si puna in valoare mostenirea spirituala si  sa se arate astazi turistilor in toata splendoarea lor.

Printr-un proiect in valoare totala 26,7 milioane lei, care a durat doi ani, complexul de arta medievala al Manastirii Dragomirna, format din biserica mica a schitului, biserica mare, zidurile de aparare, vechea cladire a egumeniei, cele cinci turnuri, chiliile si paraclisul a fost pus in valoare prin lucrari de conservare si restaurare.

Cele mai importante realizari ale proiectului au fost restaurarea componentelor artistice ale bisericii „Pogorarea Sfantului Duh”, conservarea si restaurarea picturilor murale interioare si exterioare, reorganizarea muzeului si a expozitiei de obiecte de patrimoniu, modernizarea instalatiei  de incalzire si achizitionarea unei centrale termice pe biomasa, precum si construirea unui punct de informare turistica in sprijinul celor 14.000 de turisti care viziteaza anual Manastirea.

Parte a patrimoniului UNESCO si una dintre cele mai vechi asezari monahale din tara, Manastirea Moldovita a finalizat, dupa 30 de luni de implementare, proiectul de restaurare in valoare totala de 7 milioane lei, finantat prin  Programul Operational Regional.

Proiectul a permis lucrari de restaurare a picturii interioare si exterioare in biserica „Buna Vestire”, montarea de instalatii electrice la muzeul din complex si la chilii, instalatii de iluminat architectural, instalatii de paza contra efractiei si pentru semnalizarea incendiilor, construirea unei centrale termice, dar si crearea unui sistem de informare turistica. Tot in scop turistic au fost  restaurate fragmente de mobilier sculptat sau piese intregi, ca Jiltul Domnesc din vremea domnitorului Petru Rares, au fost achizitionate vitrine de expunere si aparate de masura si control al microclimatului in cadrul muzeului din complexul monahal.

Manastirea Sucevita a implementat un proiect de 6,2 milioane lei care a vizat reorganizarea muzeului si montarea unui sistem de protectie impotriva incendiului si a unui sistem antiefractie, organizarea unei expozitii permanente de icoane, restaurarea si conservarea iconostasului din pronaosul Bisericii „Invierea Domnului”, modernizarea sistemului informatic, refacerea cailor exterioare de acces si ale aleilor interioare  si montarea unei centrale termice pe biomasa.

Prin reorganizarea muzeului s-a urmarit personalizarea colectiei muzeale, expunandu-se cu precadere lucrari din epoca Movilestilor – ctitorii Sucevitei si evidentiindu-se importanta ctitorilor in contextul cultural – artistic al epocii si rolul lor in promovarea artei. Totodata, etalarea pieselor s-a facut intr-un mobilier nou, ce indeplineste cerintele de conservare si securitate a patrimoniului.

De rezultatul acestor lucrari vor beneficia atat clericii din lacasele de cult, dar, mai ales, numerosii pelerini si turisti din tara si strainatate care viziteaza anual Bucovina in cautarea unei oaze de liniste si spiritualitate.

Sursa: Inforegio Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top