Marius Nica, MFE: In iunie vor fi lansate spre consultare publica ghidurile pentru PO Capital Uman

calendar-POSDRU.jpg

programMinistrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, la conferinta de lansare oficiala a PO Capital Uman, ca Ghidurile solicitantului sunt intr-un stadiu avansat de elaborare, urmand sa fie lansate spre consultare pana la sfarsitul lunii iunie.

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 este programul care asigura finantarea europeana in urmatoarea perioada pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educatia, incluziunea sociala si sanatatea. Prin urmare, asteptam de la acest Program un impact major atat pe piata muncii, cat si in ceea ce priveste nivelul de competente al populatiei, calitatea serviciilor sociale sau de sanatate, in ansamblu, nivelul de bunastare al cetatenilor.

Programul a fost aprobat de catre Comisia Europeana in data de 25 februarie 2015, cu o alocare totala de 4,326 miliarde euro, formata din 4,2 miliarde Euro din Fondul Social European (FSE) si 105,9 milioane Euro din Initiativa Locuri de Munca pentru Tineri (ILMT) – noul instrument european dedicat regiunilor in care rata somajului in randul tinerilor este mai mare de 25%.

In contextul somajului ridicat in randul tinerilor cu care se confrunta statele europene, abordarea prin interventii dedicate a tinerilor intre 16-25 ani care nu sunt nici in ocupare, nici in educatie si nici nu urmeaza cursuri de formare (tinerii NEETs) reprezinta un element de noutate pentru perioada de programare 2014-2020. Aceasta problematica va fi abordata in noua perioada de programare printr-un instrument dedicat – Initiativa ”Locuri de munca pentru tineri”, de care va beneficia si Romania la nivelul regiunilor Centru, Sud-Est si Sud Muntenia, regiuni care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru aceasta initiativa.

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 va aborda insa orizontal problematica ocuparii tinerilor, cu finantare din Fondul Social European (FSE) pentru celelalte regiuni de dezvoltare, inclusiv regiunea Bucuresti-Ilfov. Totodata, finantari adecvate pentru tineri la nivelul Programului se regasesc si in interventiile care vizeaza domeniul educatiei si formarii profesionale (Axa Prioritara 6).

Interventiile Programului in cele trei domenii majore (ocupare, incluziune sociala si educatie) au fost construite astfel incat sa raspunda celor trei Obiective Tematice europene aferente acestor domenii (Obiectivele Tematice 8, 9 si 10).

Astfel, in ceea ce priveste Ocuparea, accentul va fi pus pe calitatea si durabilitatea locurilor de munca, pe mobilitatea si adaptabilitatea lucratorilor, cat si pe intarirea capacitații Serviciului Public de Ocupare.

In ceea ce priveste Incluziunea sociala, orientarea majora va fi catre comunitatile marginalizate si grupurile vulnerabile, inclusiv comunitatea roma, in vederea cresterii nivelului de dezvoltare socio-economica si depasirii barierelor determinate de discriminare. Nu in ultimul rand, in acest domeniu vor fi abordate sistemele de servicii sociale si de sanatate, in acelasi scop, al cresterii accesului la servicii si imbunatatirii nivelului de trai.

In domeniul Educatiei si formarii profesionale se va pune accentul atat pe calitatea sistemului, cat si pe dobandirea de competente in acord cu cerintele pietei muncii si principiul invațarii pe parcursul intregii vieti.

Cu aceste orientari majore, POCU este structurat pe 7 axe prioritare, dupa cum urmeaza:
• 3 axe prioritare dedicate domeniului ocuparii (AP1, AP2 si AP3)
• 2 axe prioritare dedicate incluziunii sociale (AP4 si AP5)
• 1 axa prioritara dedicata educatiei (AP6)
• 1 axa prioritara de asistenta tehnica (AP7)

In contextul acestei imagini de ansamblu a Programului, as dori sa subliniez un aspect deosebit de important din perspectiva beneficiarilor POCU. Dupa cum este subliniat si in cadrul Programului, urmand sa fie mai bine detaliat la nivelul Ghidurilor solicitantului, orientarea pe rezultate in noua perioada de programare impune in cea mai mare parte dezvoltarea de parteneriate intre diversele categorii de beneficiari, astfel incat sa se asigure implementarea eficace a proiectelor. 

In ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie.”

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top