Masuri de fluidizare a traficului destinat transporturilor de cereale

c07f134e0f4dfa9628ce03732dcbcd15_XL.jpg

In aceasta perioada este in plina desfasurare in toate zonele tarii recoltarea, transportul si depozitarea cerealelor (in special orz, rapita, grau, mazare), motiv pentru care, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale efectueaza actiuni de supraveghere si sprijin permanent pentru optimizarea acestor activitati in punctele unde se efectueaza operatiuni de receptie si depozitare a cerealelor.

In acest sens, in data de 13.07.2017 a fost organizata la Institutia Prefectului Constanta o intalnire operativa de lucru, la care au participat fermieri, reprezentanti ai IPJ Constanta, CNADR, ai Directiei pentru Agricultura a Judetului Constanta, precum si ai Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta).

Intalnirea a avut ca scop principal stabilirea unor masuri de fluidizare a traficului pentru mijloacele de transport cereale inspre depozitele de cereale existente in Porturile Constanta si Agigea, unde exista in prezent facilitati de depozitare care cuprind spatii cu o capacitate totala de 1 200 000 tone de cereale.

In acest sens, au fost identificate masuri care sa reduca timpul de asteptare pana la intrarea in port prin alocarea unor cai de acces exclusiv pentru transporturile de cereale, receptia si descarcarea operativa a acestor transporturi non-stop, 24 h din 24.

In aceasta situatie, pot fi evitate cozile care s-au format in ultima perioada la intrarea in porturi, de aproximativ 1-2 Km, in special catre sfarsitul zilei pentru cele aproximativ 1000 de mijloace de transport de mare tonaj ce transporta zilnic cereale in raza portuara.

Traficul de cereale prin Porturile Constanta si Agigea reprezinta un procent important pe piata cerealelor din Romania, materiile prime agricole avand o pondere foarte mare din totalul marfurilor tranzactionate.

Precizam ca rezultatele receptiilor calitative ce se efectueaza pentru fiecare transport de cereale arata ca, in acest an, nivelul indicilor de calitate a tuturor produselor agricole ce se descarca in capacitatile de depozitare existente in raza celor doua porturi este semnificativ superior nivelului minim de calitate ( masa hectolitrica, umiditate, corpuri straine).

Totodata, pentru operativitate, fermierii au solicitat ca in aceasta perioada sa li se permita sa-si deplaseze utilajele de recoltat in interiorul judetului, de la o zona agricola la alta si pe parcursul zilei, nu numai pe timpul noptii, fapt ce ar putea reduce durata acestei campanii de recoltare.

MADR urmareste in continuare, cu mare atentie, buna desfasurare a tuturor activitatilor aferente campaniei de recoltare a cerealelor pentru ca fermierii sa nu intampine blocaje in activitatea de depozitare si valorificare a acestora.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top