MDRAP: Proiect de consolidare a capacitatii administratiei publice

computere_administratie.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a prezentat un proiect prin care isi propune consolidarea capacitatii administratiei publice locale si centrale de a furniza in mod eficient si performant servicii publice de calitate pentru cetateni si mediul de afaceri.

„Prin acest proiect ne propunem sa intarim buna guvernare si sa eficientizam procesul de luare a deciziilor. Intotdeauna, autoritatile centrale, pentru a lua decizii, au nevoie de informatii, de analize si studii. Acest proiect isi propune sa creeze premisele sustenabilitatii procesului de descentralizare. Nu e suficient sa descentralizam o activitate catre autoritatile locale si sa nu ne asiguram sursele financiare pentru serviciul respectiv”, a declarat Sirma Caraman, secretar de stat in MDRAP, la conferinta de prezentare.

Ea a precizat ca prin intermediul proiectului vor fi stabilite standardele de calitate si de cost pentru serviciile publice oferite cetatenilor.

„In prezent, multe ministere au stabilit standarde de cost – de calitate mai putin – in domeniul asistentei sociale si in domeniul finantarii invatamantului. Dar nu e suficient de a stabili numai un standard de cost, trebuie sa stabilim si standarde de calitate astfel incat cetatenii, indiferent unde isi desfasoara activitatea sau unde traiesc, sa beneficieze de aceleasi servicii publice”, a adaugat Caraman. Secretarul de stat a spus ca proiectul va oferi, de asemenea, datele statistice necesare fundamentarii si estimarii impactului politicilor publice, dar va crea si mecanisme de monitorizare si evaluare a rezultatelor.

„Nu e suficient sa descentralizam fara a evalua impactul si daca autoritatile locale asigura aceste servicii conform standardelor de cost si calitate”, a explicat Sirma Caraman. O descriere aplicata a proiectului a oferit-o Steluta Bulaceanu, manager public la Directia pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Ea aratat ca rezultatele obtinute vor fi folosite ca baza pentru lansarea urmatoarelor apeluri de cereri de proiecte pentru autoritatile administratiei publice locale. „Ne asteptam sa vedem in prima etapa standarde de cost si calitate elaborate la nivelul ministerelor mentionate (…) in planul scurt din strategia pentru consolidarea administratie publice, in speta Ministerul Sanatatii, Ministerul Transporturilor si Ministerul Economiei. In cea de-a doua etapa ne asteptam sa extindem (…) elaborarea acestor standarde la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Educatiei si Ministerului Agriculturii. (…) In etapa a treia vor fi sprijinite alte trei ministere pentru dezvoltarea de standarde de cost si calitate. Ne asteptam, de asemenea, sa vedem o oglinda clara a ceea ce inseamna roluri, atributii, competente pe care trebuie sa le exercite autoritatile administratiei publice din perspectiva furnizarii serviciilor publice atat la nivel central, cat si la nivel local”, a declarat Bulaceanu. Proiectul, intitulat „Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si pentru sprijinirea dezvoltarii la nivel local”, este derulat in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si are o perioada de implementare de 36 de luni incepand de pe 17 martie 2016. El este cofinantat de Uniunea Europeana, din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

Valoarea proiectului este de 37.138.773,25 lei, din care 31.208.453,94 nerambursabili si 5.930.319,31 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top